RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Експерти оцінили, чи зможуть великі гроші з США для України змінити ситуацію на Донбасі

Збільшення суми американської допомоги на оборонні потреби України - важливий, але не вирішальний фактор у війні з Російською Федерацією.

Про це "Апострофу" заявили експерти.

"250 млн - це хороша сума. Сьогодні Україна перебуває в топі одержувачів американської допомоги. Більше отримують тільки Ізраїль і Єгипет", - заявив військовий інструктор, колишній військовослужбовець ізраїльської армії Цві Аріелі.

У свою чергу, аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич зазначив, що це дійсно велика сума.

"Якщо говорити про оборонний бюджет самої України (на 2018 рік - близько 86 млрд гривень, - ред.), то 250 млн - це істотна частина. Особливо враховуючи, що значна частина бюджету Міноборони витрачається на поточні необхідні потреби: харчування, матеріальне забезпечення, а 250 млн доларів підуть на озброєння, техніку та навчання", - сказав він.

У той же час 250 млн не здатні істотно поліпшити стан української армії, а вже тим більше змінити розстановку сил на фронті.

"Те, що ми бачили в останні роки, те ми побачимо і в наступному році: допомога в підготовці офіцерів, отримання небойового обладнання. Це важливо, але це не те, що може замінити наш власний бюджет Міноборони", - впевнений заступник директора дніпровського філії Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

У свою чергу, Тишкевич уточнив, що кожен день війни на Донбасі обходиться в близько 6 млн доларів.

"250 млн - це крапля в морі, тим більше у РФ достатньо ресурсів для підтримки на Донбасі тієї ж самої ситуації на фронті, яка спостерігається зараз: млявого, наполовину гарячого конфлікту. Тому сподіватися на ці гроші як на ключовий фактор, який змінить баланс сил, я б не став", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Україні виділяють серйозні гроші на війну: чим відповість Путін.