RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Український генерал розповів про нову роль ЗСУ у війні на Донбасі: названо два важливих моменти

Поточний стан справ на тимчасово окупованій території Донбасу можна пояснити двома факторами, - зовнішнім міжнародним і переформатуванням АТО в ООС.

Про це "Апострофу" розповів екс-заступник голови Генштабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

Генерал зазначив, що зараз вирішується питання введення миротворців ООН на Донбас, в рамках чого проводяться консультації лідерів України, Франції, Німеччини, Росії та США щодо мандату місії.

"Те, що запропонував Кремль, не влаштовує як Україну, так і союзників. І поки йдуть переговори, росіяни застосовують старий підхід: треба чинити тиск, - підкреслив Романенко. - А чим вони можуть тиснути? Економічні чинники з боку Росії ослабнули, тому вони діють військово-політичним шляхом. Також вони використовують дипломатичні підходи, де це можливо, не кажучи вже про пропагандистський підхід".

Крім того, на стан справ на Донбасі впливає і внутрішній фактор, - після переформатування АТО в ООС українські підрозділи знаходять для себе нові ролі в рамках кордонів, визначених Мінськими угодами.

"Йде жорсткіша відповідь на порушення з боку противника: якщо ведеться серйозний обстріл, ми відповідаємо на це. Тобто йде становлення структур, відпрацьовується система управління. Все це переростає в такого роду бої, як у районі Горлівки тощо" , - пояснив екс-заступник глави Генштабу.

За його словами, сукупність двох перерахованих факторів призводить до боїв підвищеної інтенсивності, які тягнуть за собою втрати як в рядах ЗСУ, так і значно більші втрати серед бойовиків.

"А для того, щоб нагнітати ситуацію, терористи використовують старі прийоми: артилерія заводиться в житлові райони, звідти ведеться вогонь в бік наших позицій. І коли ми у відповідь придушуємо точки супротивника, звичайно, можемо кудись влучити. І тут же включається їхня пропаганда, де вони щосили сурмлять, що українські сили ведуть вогонь по мирному населенню. Тобто вони показують, що з нашого боку йде загострення, зокрема обстріли мирних жителів, житлових кварталів. Звичайно, наші сили намагаються діяти дуже акуратно. Але на війні не можна повністю виключити такі варіанти, щоб щось кудись не залетіло. Це в принципі неможливо", - резюмував генерал Романенко.

Більше про активізацію бойових дій на Донбасі читайте в матеріалі "Апострофа" - Дві причини загострення війни на Донбасі: чого домагається Путін.