RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Галас навколо інсценування вбивства Бабченка: журналісти навели приклади операцій в різних країнах

Метод арешту підозрюваних в організації замовних вбивств через інсценізацію "замовлення", як у випадку з замахом на російського блогера і журналіста Аркадія Бабченка в Києві, широко поширений в практиці спецслужб різних країн світу.

Приклади таких операцій призводить "The Insider".

Франція. Порятунок румунського дисидента.

У 1982 році французьким правоохоронцям стало відомо, що румунський диктатор Чаушеску планує замах на дисидента і драматурга Вірджила Танасе, який емігрував до Франції і став громадянином цієї країни. Замах було спровоковано статтею Танасе у французькій пресі з різкою критикою Чаушеску. Однак агент румунських спецслужб Метью Хайдуку розповів французькій владі про підготовку замаху, а також про план убити іншого дисидента - Пола Гома. Влада інсценувала зникнення Танасе, навіть його дружина не знала, що з ним і куди він пропав. Протягом трьох місяців Танасе ховався в безпечному місці в Бретані, поки французька контррозвідка проводила свою спецоперацію. Потім дисидент живий і здоровий з'явився на прес-конференції.

США. Подвійний замах.

Після того, як Мек МакДеніел розлучився зі своєю дружиною Валері, залишивши за нею будинок, вона залишалася повинна йому більше мільйона доларів. Новим чоловіком Валері став Леон Якоб, у якого, в свою чергу, були проблеми з колишньою дівчиною, Меган, яка звинуватила його в переслідуванні. Парочка вирішила позбутися своїх колишніх радикальним способом і замовила їх кілеру за $ 20 тисяч і дві пари годинників Cartier. Кілер виявився поліцейським, що працював під прикриттям. Щоб взяти замовників на гарячому, поліцейські інсценували вбивство Мека і викрадення Меган. Обидва замовника були заарештовані. Валері, не чекаючи суду, наклала на себе руки. На фото внизу - "викрадена" Меган.

США. Дружина тренера з боксу.

50-річний тренер з боксу Рамон Соса дізнався від співробітників поліції, що його дружина Марія Соса намагалася замовити кілеру його вбивство за $ 2000. Марія не знала, що потенційний "кілер" дружить з Рамоном. Для того, щоб взяти дружину на місці злочину, Рамону довелося інсценувати свою смерть. Фотографії, які підтверджують, що кілер виконав замовлення, виглядали досить правдоподібно. Тепер Марія відбуває 20-річний термін.

Росія. Ректор Полярної академії Петербурга Кермен Басангова

21 квітня 2009 року з'явилися повідомлення про загибель в результаті замаху ректора Полярної академії Петербурга Кермен Басангової. ЗМІ писали, що на 35-річну Басангову, яка знаходиться на восьмому чи дев'ятому місяці вагітності, напали неподалік від вузу. Повідомлялося, що жінка вийшла у внутрішній двір і збиралася сісти в свій автомобіль, коли на неї і напав невідомий. Він кілька разів ударив її ножем, після чого Кермен Басангова померла від отриманих ран в 26-й міській лікарні.

Насправді, коли жінка підійшла до машини, до неї підбіг чоловік і зробив вигляд, що завдає їй удари ножем. Басангову відвезли в лікарню імені Костюшка. Раніше судимий молодик, який брав участь в інсценуванні, згідно з інформацією ГУВС, отримав замовлення на вбивство ректора Полярної академії. Співробітникам правоохоронних органів вдалося встановити з ним довірчі відносини і схилити його до співпраці.

Через пару годин після інсценування біля будівлі академії слідчі відділу по розкриттю замовних вбивств ГУВС затримали 21-річного Михайла Жаворонкова. Його взяли відразу ж після передачі грошей "кілеру". Сам Жаворонков був водієм ректора в штаті вузу. Затримано також батька водія - 53-річного Володимира Жаворонкова. Він працював у вузі на посаді начальника відділу по господарсько-матеріальному забезпеченню. Під приводом перевірки в ГУВС було викликано багато викладачів, в тому числі і перший проректор академії - 70-річний Володимир Лукін. В результаті процесуальних дій слідчої бригади СКП Лукін і Жаворонкова зізналися в злочині. "Жертва" ж на наступний день живою і неушкодженою з'явилася на роботу.

Росія. Бізнесмен Анатолій Золотухін

У липні 2000 року було інсценовано замах на красноярського бізнесмена Анатолія Золотухіна. Він більше 10 років очолював фірму "Електрон", що володіє двома АЗС. Золотухіна замовили конкуренти по паливному бізнесу. Міліціонери дізналися про підготовку замаху, прослухавши телефонні переговори замовників і посередника.

28 липня УБОЗ Красноярського краю оголосило місцевим ЗМІ про зникнення директора "Електрону". Показали автомобіль жертви, знайдений недалеко від Красноярська. На сидіннях машини було видно плями засохлої крові, лежала гільза. Через тиждень правоохоронні органи зізналися в інсценуванні замаху. Як і в інших подібних випадках, дізнавшись по телебаченню про те, що справу зроблено, замовники вирушили виплачувати гонорар посереднику, де їх і заарештували.

У крайовому УБОЗі стверджували тоді, що цей метод досить ефективний. "Закону при проведенні такого заходу ми не порушуємо, а всі справи, при порушенні яких ми використовували спосіб інсценування вбивства, зараз успішно розслідуються, - запевняв заступник начальника управління Сергій Кондрашин. - До речі, жодного разу за весь час застосування цього методу нам не зателефонував жоден з родичів або знайомих тих людей, чию смерть ми інсценували, жорстокістю не дорікнув. Всі розуміють, що так було потрібно ".

Нагадаємо, докладніше про замах на Аркадія Бабченка читайте в матеріалі "Апострофа": "Вбивство" Аркадія Бабченка: навіщо все це було потрібно.