Вибухи скандальних мінометів "Молот": військовий експерт розповів, як запобігти новим трагедіям

Є кілька способів уникнення повторення трагедії, подібної вибуху українського міномета "Молот" в Рівному, внаслідок чого загинуло три людини.

Про це розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

Військовий експерт зазначив, що ймовірно вибух стався через те, що в міномет з якихось причин поклали другу міну, і подібні помилки провокується напруженістю на поле бою, ігноруванням статутних вимог і норм безпеки, слабкою обізнаністю або, навпаки, надмірною упевненістю в своїх силах і навичках.

Боротися з цим можна декількома способами. Перш за все, можна згадати рекомендації Другої світової, відповідно до яких командири мінометних частин повинні організовувати спеціальні заняття з підготовки мінометів до стрільби, огляду і підготовки мін, установки мінометів, проведення показових стрільб, забороняти заряджати міномет до команди, не залишати міномети зарядженими під час перерв у стрільбі.

Крім того, Міноборони або Укроборонпром можуть оголосити конкурс на створення пристрою з запобіжником від подвійного заряджання, який попередить військового, що всередині вже є міна.

"Або що вона не вийшла звідти через осічку. Як саме - не знаю. Гудком, Північним сяйвом або повітряною кулькою - але рішення повинно бути простим, геніальним і працюючим. За геніальне рішення, думаю, варто і заплатити", - підкреслив Згурець.

Він зауважив, що якби під час проведення навчальних стрільб в Рівному міномети стояли на відстані хоча б в 50 метрів і стріляли по черзі, а не залпом, то результат міг би бути іншим.

"Людина і зброя абсолютно безпечні тільки окремо. Але так не буде ніколи. Тому в армії потрібно стимулювати професіоналізм, підвищувати вишкіл, почати-таки цінувати життя - і своє, і інших. Системна робота над помилками просто необхідна. І вона масштабніша, ніж питання можливостей конкретного зразка озброєння або боєприпасу. Це як раз найпростіше", - підсумував військовий експерт.

Більше про трагедію на полігоні в Рівному читайте в матеріалі "Апострофа" - Смертельний вибух міномета "Молот" під час навчань ЗСУ: що відомо на даний момент.