RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

​У Києві розгорівся скандал через "рейдерське захоплення" університету: фото, відео і останні подробиці

Київський відкритий міжнародний університет розвитку людини "Україна" заявив про рейдерське захоплення.

Про це йдеться в повідомленні в Facebook навчального закладу.

Керівництво вузу повідомило про те, що 7 серпня ввечері в університет привезли молодих людей спортивної статури, так званих тітушек, які здійснили рейдерське захоплення корпусу навчального закладу.

Президент університету Петро Таланчук передбачає, що цей інцидент пов'язаний з їх кредитом в банку "Хрещатик", який стосується одного з корпусів університету.

"В незаконний спосіб це все відбувається. Приїхала група з 50 осіб десь, два автобуса. Дівчат за руки вели, витягали з кабінетів", - розповів Таланчук.

На момент захоплення одного з корпусів в ньому було близько 100 працівників установи.

Прес-секретар поліції Києва Оксана Блищик повідомила журналістам, що, за попередньою інформацією, стався конфлікт між орендодавцем і орендарем: останній не платив гроші за оренду приміщення.

"На місці працює патрульна поліція і слідчо-оперативна група Святошинського управління поліції", - розповіла прес-секретар.

У свою чергу, в університеті заявили, що Блищик розповсюдила неправдиву інформацію.

Керівництво вузу спростовує інформацію поліції про причини конфлікту.

В установі розповіли, що за станом на 8:30 8 серпня всі три корпуси утримували "тітушки", вночі нібито були факти мародерства по кабінетах (включали світло, у вікнах було видно дії з пошуку майна по шафах), а патрулі поліції перед ранкової зміною покинули територію університету, і більше не приїжджали.

"Поліція не приймає виклики на адресу університету, і ні патрульного екіпажу біля університету зараз немає, аргументують перезміни", - йдеться в повідомленні.

Також в вузі звернулися до міністра внутрішніх справ Арсену Авакову і Генпрокуратури з проханням прояснити ситуацію щодо вільного розгулу рейдерства.

"Може є якийсь графік, коли МВС працює, а його не висвітлюють на сайті? Коли можна отримувати законні дії поліції щодо незаконних дій рейдерів. Ще питання до Головне Слідче Управління ГПУ, законно захоплювати будівлі до судових рішень, особливо ті корпусу, які не стосуються судових рішень взагалі? Чи можна якось це пояснити патрулям у вигляді інструкцій?", - йдеться у зверненні керівництва.

Водночас, в Нацполіції повідомили, що університет у 2008 році отримав у банку кредитні кошти і вніс під заставу частину будівлі. Станом на 2017 рік навчальний заклад мав борг. 22.09.2017 року банк продав ТОВ "Ф" вимоги за кредитом університету, а в жовтні ТОВ "Ф" відступило частину прав вимог до ТОВ "О": тобто між вказаними компаніями був укладений договір відступлення прав за іпотечним договором на підставі статті 37 ЗУ "Про іпотеку".

Відтак, відповідно до Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно, власником частини будівлі, яку до вчорашнього дня використовував університет, є із 21.11.2017 року ТОВ "О". Відповідні документи вчора надав адвокат власника, який прибув в університет разом із представниками охоронної фірми.

Відомо також, що між ТОВ та університетом тривають судові процеси, однак на цей час нема судових рішень, які б обмежували право власника (тобто ТОВ) на використання майна (будівлі університету).

Правоохоронці внесли матеріали справи у єдиний облік заяв і повідомлень. Для встановлення всіх обставин події поліцейські зареєстрували матеріали у Журналі Святошинського управління поліції, поспілкувалися із представниками обох сторін, а відтак після першочергової перевірки буде надана правова оцінка цій події.

Як повідомляв "Апостроф", депутат Київради може бути причетний до рейдерства.