RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Не захотів ділитися: в Росії розповіли, за що могли вбити Захарченка

Москва була незадоволена ватажками бойовиків так званої ДНР і зокрема убитим 31 серпня Олександром Захарченком через їх "ненаситність", і вимагала розформувати непідконтрольні "кураторам" воєнізовані угруповання.

Про це розповідає "Нова газета".

Як повідомляється, під керівництвом Захарченка діяло воєнізоване угрупування - "Республіканська гвардія", заснована на базі місцевого відділення "Оплоту".

"Після об'єднання в 2015-2016 рр. озброєних угрупувань ДНР і ЛНР в єдині армійські корпуси "гвардія" залишалася єдиним великим формуванням, непідконтрольним російським військовим кураторам. Не контролювала Москва і численні відомчі служби безпеки і охорони - такі були майже при кожному міністерстві в ДНР... Місцеві називали ці відомчі армії "спецназом з відбирання власності", - пише видання.

За інформацією "Нової", на початку липня Москва зажадала розформувати відомчі угруповання і віддати всю зброю армії.

"У самому Донецьку новину сприйняли як сигнал про швидку відставку Захарченка, повноваження якого закінчувалися цієї осені. Але, як кажуть в Донецьку, йти Захарченко зовсім не хотів", - пише видання.

Також відзначають, що в веденні Захарченка перебували "господарські аспекти" місцевої напівкримінальної економіки".

"В руках "ненаситної" пари Захарченко - Тимофєєв ("Ташкент", "міністр доходів і зборів ДНР", - прим. "Апостроф") були сконцентровані майже всі прибуткові бізнеси "республіки". Під контролем Ташкента був видобуток коксівного вугілля і антрациту, а також їх транспортування в РФ - в якості російської сировини це вугілля потім поверталося в Україну... За свої нехитрі послуги Ташкент стягував "мито"... в Донецьку кажуть, що Тимофєєв бажав отримувати "комісійні", пропорційні обороту", - пише видання.

Як розповів журналістам один з колишніх лідерів сепаратистів, нова економічна ситуація в Україні приваблювала не тільки Тимофєєва і Захарченка, а й зав'язані на реекспортній схемі російські спецслужби, структури Януковичів і їх "гаманця" Сергія Курченко.

"Пиріг різко став великим, і всі хочуть собі більшу частину, а не цивілізовано ділитися. Для "Баті" ж (Захарченка) і Ташкента конфліктувати з великими рибами було не по зубам", - наголошується в матеріалі.

Нагадаємо, також про можливі мотиви вбивства ватажка ДНР читайте в матеріалі "Апострофа": Жителям Донецька не до жартів: хто підірвав Захарченко і що буде далі з Донбасом.