RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Дівчаток примушували мити від крові автобус: з'явилися страшні деталі про життя в полоні у бойовиків ДНР-ЛНР

У мережі поширили розповіді колишніх полонених, над якими знущалися і принижували бойовики так званих ДНР-ЛНР.

Про це написала на своїй сторінці в Facebook правозахисниця, голова організації "Центр громадянських свобод" та координатор громадської ініціативи "Євромайдан SOS" Олександра Матвійчук.

Активістка зазначила, що колишні полонені чекають, коли Україна покарає їх кривдників. Однак закон про військових злочинців вже рік знаходиться на розгляді Кабміну. А за всі роки війни суд виніс лише один вирок за військові злочини.

Правозахисниця вирішила допомогти людям, розповівши в мережі історії полонених і свідків знущань над ними. Олександра разом з колегами підготувала моніторинговий звіт "Ті, що пережили пекло". Саме з нього вона написала пост, взявши цитати документальних свідчень:

"Я просила мене не бити, говорила, що вагітна. Вони сказали, що "дуже добре, що укроповска дитина помре". Нас били всім, чим завгодно: і прикладами, і ногами, і бронежилетами, які знайшли у нас. Били по всіх частинах тіла. На мені гасили бички. Мені, тому що я дивилася і кричала, коли били інших, зав'язали скотчем очі. Я на той момент була на третьому місяці вагітності, і в результаті побиття у мене почалася кровотеча. Я втратила свідомість."

"Одного разу я чув, що привезли двох військовополонених, кинули їх у підвал. Я не знаю, що вони там з ними робили, але вони там дуже сильно кричали. Увечері годині о дев'ятій їх привезли і до чотирьох годин я не міг заснути від їх криків. Так кричали, що волосся дибки ставало. Потім чув, що їх дістали, притягли до входу в наш гараж. Чув, як розмовляли, куди їх дівати. Сказали, що за видатками. Я так зрозумів, що вони їх тягли, і чутно було, що падають тіла. Їх закинули в машину і відвезли кудись."

"Одна людина на моїх очах померла на третій-четвертий день після побиття."

Як раніше повідомляв "Апостроф", стало відомо, скільки українських військових перебуває в полоні.