RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Загроза для людства: вчені з'ясували, які ліки може створити супербактеріі

Вчені з Австралійського університету в Квінсленді стверджують, що поширений антидепресант "Флуоксетин" допомагає бактеріям отримувати стійкість до різних антибіотиків.

Про таке повідомляє "НВ" з посиланням на Science Alert.

Слід зазначити, що до появи супербактерій асоціювали з надмірним використанням антибіотиків, проте після ретельного вивчення стало відомо, що і інші препарати можуть спровокувати їх появу.

Під час дослідження в середовищах з різною концентрацією флуоксетина, вчені вивели колонії бактерій Escherichia coli. Після цього бактерій переносили на чашки з агаром, що містять антибіотик.

В результаті вчені виявили, що ці бактерії мають значно вищу стійкість до антибіотиків хлорамфеніколу, амоксицилін і тетрацикліну. При цьому, що вище є концентрація флуоксетину, тим швидше бактерії отримують стійкість до антибіотиків.

"Це відкриття дає переконливі докази того, що флуоксетин безпосередньо викликає резистентність до антибіотиків за допомогою генетичної мутації", - зазначив автор дослідження, доктор Жіанхуа Гуо.

На думку фахівців, в світі почалася шоста хвиля масового вимирання через людей, які знищили більше половини диких тварин за півстоліття.