Воєнний стан в Україні: відомий психолог пояснила, як правильно говорити з дітьми

У розмовах з дітьми про введення воєнного стану важливо зберігати внутрішній спокій і вселяти дитині відчуття безпеки.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише відома психолог, автор кількох книг по вихованню дитини Світлана Ройз.

"Я писала цей матеріал - про те, як говорити з дітьми про тероризм - кілька років тому. Зараз контекст інший. Я зараз не встигаю написати окремий текст про поточну ситуацію. Але важливі дії і наші реакції - і при введенні воєнного стану - незмінні" , - зазначає вона.

Згідно з рекомендаціями психолога, в розмовах з дітьми необхідно робити акцент на безпеці.

"Дитині ми можемо сказати - в нашій країні біда. І зараз величезна кількість дорослих думають і роблять все можливе, щоб ми були в безпеці). Акцент в розмовах з дітьми - на безпеці... Базова потреба будь-якої людини - потреба в безпеці. Тільки відчуваючи безпеку - дитина дозволяє собі досліджувати світ, віддалятися від батьків, дорослішати", - пише Ройз.

Вона також підкреслює, що при будь-яких складних подіях і темах - дитина намагається спертися на своїх батьків. Важливо, щоб вони змогли впоратися і зі своєю тривогою і вмістити в собі напругу дитини

"Слова, які важливо чути дитині: зараз ми в безпеці. Я і багато людей зробимо все, щоб ми були в безпеці. У всіх своя доля і своє життя. Я вірю в твою і нашу щасливу і добру долю. Поганих людей набагато менше, ніж хороших. Давай згадаємо тих, хто тебе любить і тих, хто про тебе піклується", - рекомендує психолог.

Нагадаємо, докладніше про введення воєнного стану в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Воєнний стан по-українськи: до чого готуватися населенню.