Стало відомо, як обходяться з полоненими українськими моряками в московській в'язниці

Українських моряків, яких захопили в Керченській протоці, тримають в московському СІЗО "Лефортово" в одиночних камерах.

Про це повідомляє російський телеканал "Дощ".

Як зазначається, 21 моряк перебуває в "Лефортово", а троє поранених - в лікарні "Матроської тиші".

Моряки в даний момент знаходяться в карантинних камерах на одиночному утриманні. Повідомляється, що це тимчасові приміщення, куди розміщують обвинувачених/підозрюваних для перевірки документів і стану їх здоров'я на період 7-10 днів.

Полонені живуть в стандартних умовах - це камери півтора на два метри, залізні ліжка, матраци, вовняні ковдри, стіни пофарбовані зеленою фарбою; пізніше їх переведуть в камери з сусідами, де будуть холодильники і, можливо, телевізори.

Українці розповіли, що відчувають себе нормально. Вранці їли гречану кашу, годину провели на прогулянці в тюремному дворику, після обіду їм принесуть книги.

"Видали зубну щітку, пасту, рушник, забезпечили місцем для сну, постільними речами. Скарг на умови утримання немає", - сказав членам російської Громадської спостережної комісії один з моряків Роман Мокряк.

"Всі прибулі були переодягнені в тюремний одяг, оскільки перебувати у військовій формі іншої держави в "Лефортово" заборонено", - говорять в ізоляторі.

Затримані переживають, що залишилися без зв'язку з родичами. Вони попросили правозахисників передати, що на кожного з них заведено рублевий рахунок - туди можна переводити гроші, щоб моряки могли купувати продукти в кіоску, поштові конверти з марками та писати листи.

Як раніше повідомляв "Апостроф", українських моряків, які були захоплені російськими військами в Керченській протоці, перевезли з Криму до столиці РФ, Москви.

Нагадаємо, вранці 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації здійснили відверто агресивні дії проти кораблів Військово-морських сил ЗС України, які йшли до Маріуполя, протаранивши один з них.

Пізніше російські військові кораблі відкрили вогонь по українських суднах в Керченській протоці і захопили їх.

Також про це читайте в матеріалі "Апострофа": Воєнний стан не врятує: чому Україна неправильно відповіла на захоплення своїх кораблів.