RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

25 березня

24 березня

Всі новини

У Кабміні анонсували важливі зміни в продажу антибіотиків

В Україні антибіотики та протигрибкові засоби будуть продавати лише за рецептом, що допоможе мінімізувати ризики невиправданого використання антибіотиків.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, пояснюючи національний план боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів.

"Щоби подолати цю проблему (стійкості до протимікробних препаратів - ред.), МОЗ України разом з фахівцями Центру громадського здоров’я розробили план... Що має змінитися до кінця 2020 року: антибіотик лише за рецептом; обмежимо застосування антибіотиків в сільському господарстві (в якості стимуляторів росту у тваринництві, птахівництві та рослинництві); медичні працівники отримають чіткі інструкції, що допоможуть мінімізувати ризики невиправданого використання антибіотиків", - зазначила вона.

Супрун наголосила, що у плані жодним чином не передбачено обмеження доступу до антибіотиків. Він також не вплине на їхню вартість.

"План направлений на посилення контролю за продажем антибіотиків — тобто ліки, які рекомендується приймати лише за рецептом лікаря, будуть продаватися також за рецептом лікаря. У більшості європейських країн отримати антибіотик без рецепта лікаря практично неможливо. Хоча правила відпуску різняться", - додала в. о міністра.

Вона закликала якомога швидше розпочати виконання плану дій.

"Антибіотики, протигрибкові препарати та інші протимікробні засоби перестають діяти, бо через надмірне і необґрунтоване вживання таких ліків мікроорганізми виробляють своєрідний “імунітет”: вони змінюються і стають нечутливими до ліків. Тобто стають антибіотикорезистентними", - акцентувала Супрун.

Так, фактично з’являються нові модифікації збудників інфекцій, які неможливо вилікувати протимікробними препаратами. Ця проблема уже визнана однією із глобальних загроз для здоров’я та життя людей. Основна причина такої ситуації - самолікування та використання антибіотиків у тваринництві.

Як повідомляв "Апостроф", за словами Супрун, вигорання на роботі несе в собі ряд загроз для фізичного та емоційного здоров'я, і дуже важливо вміти відрізняти його від перевтоми.