RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Астрономи виявили надгарячу планету, на якій випаровуються метали: фото

Орбітальний телескоп Hubble сфотографував планету витягнутої яйцеподібної форми, яка розігріта своєю зіркою так сильно, що важкі метали з неї випаровуються і викидаються в космос.

Про це йдеться на сайті телескопа.

Планета WASP-121b відкрита в 2015 році, а температура у верхніх шарах її атмосфери досягає 2338° C. Це в 10 разів вище, ніж на будь-який інший відомої планеті, і набагато вище, ніж у середнього представника класу розпечених гарячих юпітерів, до якого вона належить.

Тепер астрономи за допомогою Hubble побачили побічний ефект такої високої температури. Спостереження в ультрафіолетовому спектрі показали, що в атмосфері WASP-121b присутні сигнатури важких металів, таких як магній і залізо, в газоподібному формі.

Астрономи спостерігали такий процес в нижніх шарах атмосфери і раніше, але ніколи не бачили, щоб важкі метали викидалися в космос, як відбувається на WASP-121b. Спостереження показали, що магній і залізо знаходяться настільки далеко в космосі від планети, що гравітаційно не пов'язані з нею.

Як повідомляв "Апостроф", в Галактиці Чумацький шлях (де розташована планета Земля) вченими була виявлена наполовину мертва зірка , яка видаляється з галактики.