RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

​Щоночі кричали люди: з'явилася моторошна розповідь про "підвали смерті" на Донбасі

Бойовики так званої ЛНР жорстоко катували українських полонених на Донбасі, буквально кожну ніч з підвалів долинали крики.

Про це розповіла волонтер Вікторія Кононова, повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Радіо Свобода".

Кононова опинилася у полоні, коли везла допомогу українським військовим. У серпні 2014 роки жінка потрапила в підвал Луганської облдержадміністрації.

"Ми пробули в полоні 98 днів. З них більше 60 - саме при Корнієвському. Нас особисто вже не чіпали, тільки водили на опитування. Все, що відбувалося "на підвалі", відбувалося за наказом Корнієвського. Долі всіх людей, які були затримані і знаходилися в підвалі, вирішував особисто Корнієвкський. Умови утримання були абсолютно непридатними. Нас тримали в колишньому архіві, когось тримали в бойлерній. Для "укропів" були окремі камери - практично щоночі там когось били... щоночі ми чули крики людей, яких катували. Ті, кого там вбили, вже не зможуть дати свідчень", - розповіла Кононова.

Вона зазначила, що найбільший страх - побачити Аркадія Корнієвського, який не покараний за тортури і полон людей, у Києві.

"Через півроку я можу зустріти цю людину на вулицях Києва. Він може приїхати сюди на "віджатому" Infiniti, відкрити бізнес під моїм будинком, і буде вільно ходити вулицями Києва разом з тими, кого він утримував і над ким знущався", - підкреслила волонтерка.

Також про жахи підвалу розповів і колишній полонений бойовиків так званої ЛНР Олександр Ретівов. Його звинувачували в тому, що він "укроп", і застосовували тортури.

"Я пройшов катівні Луганській народної республіки, там і "познайомився" з Корнієвським 1 серпня 2014 року. Саме ця людина, виступаючи в ролі старшого слідчого "комендатури ЛНР" вирішувала долю всіх, хто потрапляв в цей підвал", - зазначив Ретівов.

"Після короткого допиту, не отримавши задовільну відповідь, Аркадій Корнієвський розпорядився відправити мене в кутову камеру... Там мене били 3 дні. Потім мене перевели в загальну камеру, де я перебував до 2 вересня 2014 року. Аркадій Корнієвський, до якого мене вивели по закінченню місяця, розпорядився мене не відпускати. Але так як Луганська обласна лікарня відмовилася мене приймати на лікування, то конвоїри вирішили звернутися вище, до начальника комендатури, який прийняв рішення мене відпустити", - розповів потерпілий.

Як повідомляв "Апостроф", в окупованому Донецьку на теріторрії колишнього арт-центру "Ізоляція" бойовики влаштували справжній концтабір, де безвісти зникають люди.