RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Пропонують цікавий "приз": українців попередили про новий вид шахрайстві в мережі

Шахраї придумали новий спосіб виманювати гроші у довірливих українців в Instagram.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Обозреватель".

Киянка Світлана Коваленко отримала в соцмережі повідомлення, в якому пропонували скласти дієту на чотири тижні безкоштовно. Потрібно було лише залишити адресу електронної пошти.

"Я відразу відправила свою пошту і стала чекати", - повідомила вона.

Відповідь прийшла через кілька днів - чотири листи з однієї адреси. У першому просили авторизуватися. У другому обрадували тим, що дівчина виграла подарунок. А в третьому - можна було скачати ту саму дієту.

"Дієта виявилася так собі. Всім відомий раціон, ніякої фантазії. А ось другий лист з подарунками мене зацікавив. Я перейшла за посиланням і в мене було три спроби - потрібно було натиснути на малюнок з коробочкою та виграти подарунок. Перші дві спроби виявилися невдалими. А ось на третій раз я виграла три тисячі доларів. Я, звичайно, запідозрила розвод, але пішла далі. Звичайно, мене попросили повідомити номер моєї банківської картки нібито для перерахування грошей. Дала їм підроблений номер і на цьому все закінчила", - повідомила Світлана.

Заступник директора української міжбанківської асоціації членів платіжних систем (ЕМА) Олеся Данильченко розповіла, що подібне шахрайство з призами зустрічається все частіше.

Днями представники ЕМА виявили сайт, на якому пропонують розіграти призи. Правда, просять сплатити 1% від вартості подарунка, а якщо "щасливчик" хоче отримати його грошима, то повинен надати організаторам дані паспорта та банківської картки. Словом, всі дані для того, щоб вкрасти гроші довірливої людини.

Прохання сплатити податок або перший внесок перед отриманням призу є першою ознакою шахрайства, оскільки податки платяться з уже отриманих виграшів. Однак багато людей думають, що приз вже в їх руках, і платять. Це дозволяє шахраям заволодіти чужими грошима.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в "ПриватБанку" попередили про новий спосіб виманювання грошей у українців з використанням реального номера телефону цього банку.