RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 червня

Всі новини

В Україні впіймали небезпечну банду, що продавала зброю і вибухівку: фото і відео

СБУ затримала банду, в яку входили жителі різних регіонів України. Вони виготовляли і продавали вибухові пристрої, а також торгували зброєю і боєприпасами.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

До складу угруповання входили кримінальник, діючий військовослужбовець ЗСУ і колишній учасник одного з добровольчих батальйонів. Організатором злочинної групи виявився уродженець Житомирщини, який керував нею перебуваючи під вартою в Київському і Черкаському слідчих ізоляторах за підозрою в розбої. Клієнтів він підшукував через особисті зв'язки в кримінальних колах.

Оперативники провели 7 оперативних закупок, при яких задокументували факти продажу зловмисниками стрілецької зброї та вибухових пристроїв. Зокрема, в Києві один з учасників угруповання продав трилітрову ємність з саморобною вибухівкою обладнану електродетонатором і 17 сигарет з вбудованим потужним вибуховою речовиною пероксид уротропіну (ГМДТ), яка відноситься до розряду речовин з високою вибуховістю і в рази небезпечніша за тротил. Ця речовина не залишає слідів, а його складові знаходяться у вільному доступі, тому ця вибухівка популярна серед терористів.

У Житомирі передача замовнику 4 кг вибухових речовин здійснювалася через закладку. Ще одному клієнту зловмисники продали саморобну вибухову речовину на основі аміачної селітри вагою понад 6 кілограмів.

У Львівській області в одній із закладок правоохоронці вилучили гранату Ф-1, два саморобних вибухових пристрої, так звану "Хатабку". На Київщині в одному з парків - ще 8 сигарет з речовиною ГМДТ.

Також зафіксовано спробу продажу 4-х реактивних протитанкових гранат, 3-х автоматів Калашникова і двох пістолетів-кулеметів.

Відзначається, що в серпні минулого року оперативники СБУ затримували російського хіміка, який планував диверсію на військовому аеродромі ЗСУ в Черкаській області. У нього також було вилучено вибухові речовини на основі перекису уротропіну, закамуфльовані під пачку сигарет.

13 жовтня у час фінального етапу спецоперації співробітники СБУ затримали зловмисників при збуті кілька саморобних пристроїв і 3 бойових гранат.

Проводяться обшуки в Київській, Черкаській, Житомирській та Львівській областях, в тому числі в Лук'янівському і Черкаському слідчих ізоляторах.

Тривають слідчі дії. Затримані і їх злочинні зв'язки перевіряються на предмет причетності до можливої організації провокацій напередодні виборів до органів місцевого самоврядування.

Як повідомляв "Апостроф", в Одеській області правоохоронці виявили цілий арсенал зброї на городі жителя міста Кодима.