RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Звірства силовиків в Білорусі: екс-слідчий розповів про "внутрішню кухню" в МВС

Колишній слідчий СК Білорусі Андрій Остапович розповів про злочинні дії керівництва країни.

В інтерв'ю порталу kyky.org він зізнався, що був змушений тікати з країни, так як не хотів виконувати злочинні накази.

За словами Остаповича, в МВС надійшов указ не порушувати кримінальні справи щодо силовиків за побиття учасників масових акцій.

"Тому що якщо порушити хоча б одну таку справу, люди почнуть масово йти з органів. А ті, хто залишиться, перестануть виконувати накази, якщо виникне необхідність ще в одному жорсткому розгоні. Вони вже будуть розуміти міру відповідальності. Тому практика поки інша: на мирних демонстрантів заводять справи, адже формальний склад є - наприклад, синці у омонівців. Зараз ведеться одна спільна справа - там величезна кількість підозрюваних. Так само, як і в справі по захопленню влади, в рамках якої залучали всіх підряд", - сказав він.

За словами колишнього правоохоронця, після зміни влади справам за фактами насильства щодо мирних протестувальників додадуть ходу. Він упевнений в тому, що в Слідчому комітеті працюють недурні люди, які все фіксують.

"За кожним фактом повідомлення з лікарні збирається матеріал перевірки, і ця інформація накопичується. Потім просто скажуть: "Ми проводили розслідування, ми не при справах - ми чесні". Це як шахи: за будь-якої ситуації потрібно думати на два кроки вперед. Особливо у нас в країні. і ці співробітники підтримають нову владу, але тільки коли ситуація стане безвихідною. Поки вони продовжують працювати і мовчати, хоча сумніви, безумовно, є у багатьох. Більшості важливо особисте благополуччя, а вже потім - загальне. Їм потрібні гарантії, що вони нічого не втратять. Хоча що втрачати? Середня зарплата в СК становить близько 1200 рублів (близько 460 доларів США)", - додав він.

Нагадаємо, що у вівторок увечері, 13 жовтня, в Мінську силовики відкрили вогонь по хлопцеві.