Лукашенко влаштував репресії по всій країні проти журналістів, правозахисників і активістів: що відомо

У Білорусі з ранку вівторка, 16 лютого, в різних містах проходять обшуки в офісах Білоруської асоціації журналістів (БАЖ), правозахисного центру "Весна", незалежної профспілки РЕП і активістів.

Я втомився, але залишаюся: які сигнали Лукашенко передає Кремлю, білорусам і Україні

Про це повідомляє портал "Тут.бай".

Слідчий комітет заявив, що обшуки проходять "з метою встановлення обставин фінансування протестної діяльності". Відомо про двох затриманих правозахисників - в Мінську і Могильові.

З обшуками, зокрема, прийшли до голови БАЖ Андрія Бастунця. Його син Арсеній, який живе окремо від батьків, розповів, що приблизно о 7 ранку з обшуком прийшли і до нього:

"Їх було сім або вісім осіб. Спочатку мене розгорнули обличчям до стіни, а дівчину поклали на підлогу. Все це тривало швидко і не грубо. Потім вони сказали підніматися і нічого не боятися. Вели вони себе чемно. Коли я запитав, чому обшук, показали папір, де написано щось, пов'язане з корупцією".

За словами Арсенія, квартира записана на його маму. У приміщенні вилучили всю техніку. Понятими були сусіди.

За останніми даними обшуки по всій країні провели більш ніж у 30 правозахисників і журналістів. Обшуки проводилися в Мінську, Могильові, Гомелі, Мозирі, Світлогорську, Річиці, Вітебську, Бресті та інших містах.

Як повідомляв "Апостроф", 22 січня ім'я одного з українців потрапило в список політичних ув'язнених в Білорусі. Представники білоруських правозахисних організацій виступили зі спільною заявою про визнання політичними в'язнями ще п'яти осіб і вимагають їх негайного звільнення.