RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 червня

Всі новини

У донецькій в'язниці "Ізоляція" українку піддавали звірячим катуванням: фото і що про неї відомо

В українки Марини Юрчак, яку зараз незаконно утримують у Сніжнянській виправній колонії №127 на окупованих територіях, після тортур у донецькій в'язниці "Ізоляція" сильно травмовані ноги.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Марина – хімік-технолог з Донецька. Вона була затримана 9 листопада 2017 року дорогою на роботу. Рідні розшукували її по лікарнях та моргах. Лише за кілька тижнів вдалося з'ясувати, що жінку викрали представники так званого "міністерства держбезпеки ОРДО". Про місце її перебування вдалося дізнатися від іншої заручниці – Олени Лазарєвої, яка була звільнена 29 грудня 2019 року.

Після затримання Марину Юрчак доправили до в'язниці "Ізоляція", оскільки з початку російської збройної агресії вона писала пости в Twitter про те, що бачила - звідки ведеться обстріл і куди прямує російська військова техніка. Донеччанку возили на допити до секретних в'язниць так званої "МДБ", де вибивали зізнання.

"Щоразу її повертали в "Ізоляцію" побитою, а одного разу вона ледве ходила - ноги почорніли від звірячих знущань", - пише Денісова.

26 березня 2020 року Юрчак була засуджена так званим "Верховним судом в ОРДО" до 15 років позбавлення волі за "шпигунство". Її утримують у Сніжнянській виправної колонії, де їй доводиться важко працювати швачкою по 10-12 годин на добу.

"Такі дії щодо громадянки України Марини Юрчак є порушеннями не лише українського законодавства, а й норм міжнародного права, у тому числі Женевських Конвенцій 1949 року щодо правил ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини у 1950 році", - зазначила омбудсмен.

Людмила Денісова закликала керівництво Міжнародного комітету Червоного Хреста України та координатора ОБСЄ втрутитися у ситуацію.

Як повідомляв "Апостроф", правозахисники просять звільнити лікаря Наталію Стаценко, звинувачену у "шпигунстві", яку незаконно утримують окупанти. Їй потрібна операція, без якої жінка може померти, а бойовики відмовилися доставити її до лікарні нібито через пандемію.