RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

В Україні може з'явитись космодром: названо місце

Український космодром можуть збудувати на узбережжі Чорного моря поблизу адміністративної межі Одеської та Миколаївської областей.

Про це розповідає "Апостроф" з посиланням на Укрінформ, чиї кореспонденти побували на установчій конференції Всеукраїнського об'єднання інноваційно-космічних кластерів.

20 січня, у четвер, відбулася конференція представників регіональних інноваційно-космічних кластерів «Причорноморський», «Полісся», «Слобожанщина» та Дніпровського космічного кластеру, на якій створене Всеукраїнське об’єднання інноваційно-космічних кластерів.

Відповідну територію для будівництва знайшли поблизу Чорного моря, проте для будівництва стратегічного об'єкта необхідно узгодити його із сусідньою Туреччиною, адже існує ризик падіння другого ступеня ракети-носія на територію цієї країни.

"Поки що космодром в Україні не будують, бо наша територія густо заселена. А при спорудженні такого об’єкта повинні бути дотримані певні вимоги. Зокрема, необхідна безлюдна територія - не менше 500 км під трасою польотів ракет-носіїв і важливих народногосподарських об'єктів по 200 км в обидва боки від цієї траси", - зазначив голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький.

З іншої сторони, Євген Рокитський - голова управління Дніпропетровського космічного кластеру - додав, що існують уже технології, котрі дозволять запуск ракет-носіїв без потреби у зоні відчуження за допомогою керованому повернення.

"Фахівці ракетних технологій, в тому числі в Україні, уже створюють ракети-носії з поворотними ступенями, що знімає питання про зони відчуження. Тобто йдеться про кероване повернення першого-другого ступеня ракет. Наприклад, у Великобританії недавно анонсували створення семи космопортів на своїй території, неподалік міста Едінбурга, уже інвестували кошти в реалізацію цих проєктів", - уточнив Рокитський.

Ці та інші факти доводять, що за умови використання сучасних технологій можна запускати ракети-носії з відносно малих територій без шкоди для довкілля - таку думку намагався донести Євген Рокитський.

До того ж, учасники конференції підмітили, що зараз є можливість домовлятися про запуски ракет-носіїв з територій Австралії чи Канади або ж про морські чи повітряні старти.

Раніше "Апостроф" показав вражаючі фото засніженого світу із космосу, які опублікував астронавт МКС.