RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Через трупи орків Сумської області загрожує екологічна катастрофа: відео

На Сумщині в поліетиленових пакетах ще з початку війни вже майже місяць лежать трупи ліквідованих російських військових, їхні тіла виділяють трупну отруту, чим створюють велику загрозу екології. Ситуацію загострює той факт, що трупи перебувають у пакетах, які використовували під час коронавірусної пандемії.

Про це повідомив в.о. директора Управління охорони здоров'я Сумської ОВА Анатолій Котляр Суспільному Суми.

За його словами, Росія досі не забрала тіла своїх співвітчизників.

"Вони не потрібні тій стороні, вони їх не забирають, вони залишаються у нас і становлять дуже велику загрозу, насамперед екологічну. Розкладаючись, людське тіло виділяє трупну отруту", - зауважив Котляр.

Крім того, тіла важко впізнавати і при собі немають документів, тому визначатимуть особистість людини за ДНК.

"За нормою гуманітарного міжнародного права потрібно взяти біологічні зразки для того, щоб потім визначити за ДНК хто це", – уточнив в.о. директора Управління охорони здоров'я Сумської ОВА.

Чиновник додав, що обласна військова адміністрація вже замовила десять рефрижераторів для зберігання тіл. Але їхнє постачання блокується зупинкою роботи залізниці.

"Потрібно визначити місця, де їх тимчасово прикопають, а після перемоги ми кожного з них ідентифікуємо та повернемо їх батькам", - сказав Котляр.

Нагадаємо, тіла окупантів вивозять із території України до Гомеля, зокрема з використанням вертольотів Мі-8. Старий металевий ангар біля Центру радіаційної медицини пристосований під тимчасовий морг. Там немає холодильного обладнання та трупи російських солдатів лежать у пакетах у кілька рядів при вуличній температурі.