Катастрофа планетарного масштабу: еколог розповіла про страшні наслідки обстрілу "Азовсталі"

При потраплянні сірководню у воду чи повітря відбуваються катастрофічні наслідки для морських екосистем. Російські окупанти своїми бомбардуваннями можуть призвести до екологічної катастрофи планетарного масштабу.

ЗСУ відбиває атаки ворога на Донбасі та бої на Ізюмському напрямку: онлайн подій війни 20 травня

Про це "Апострофу" розповіла голова ГО "Всеукраїнська екологічна ліга" Тетяна Тимочко.

Якщо сірководень потрапить до Азовського моря, то це загрожуватиме смертю для більшості живих організмів. Як відомо, у Чорному морі з глибини 200 метрів вода насичена сірководнем. Це мертва зона, де немає рослинності та живих організмів.

"У 2010-2011 роках неподалік берега в районі Севастополя були спроби підняти знайдені бомби та контейнери з хімічними речовинами, що лежали на глибині 200-300 метрів. І це створювало небезпеку саме через цей шар сірководню, який міг піднятися вище. Тому потрапляння сірководню в море веде до страшних і невідворотних наслідків для морських екосистем", - зазначила експертка.

Під час безперервних бомбардувань російськими окупантами "Азовсталі" у Маріуполі, вони могли пошкодити технічну споруду, у якій зберігається близько 10 тисяч тонн концентрованого розчину сірководню, потрапляння якого в Азовське море призведе до катастрофи планетарного масштабну, оскільки Азовське море з'єднується з Чорним, а воно, своєю чергою, із Середземним морем.

"У верхніх шарах Чорного моря живуть дельфіни, риби та інші живі організми. Але все, що знаходиться нижче 200 метрів, де є шар сірководню – гине. Лише окремі бактерії здатні існувати в таких нестерпних та абсолютно екстремальних умовах. І саме Чорне море і виділяється тією структурою, що там є цей шар сірководню, але він знаходиться на глибині і не піднімається нагору. Але якщо сірководень потрапить у верхній шар, наприклад Азовського моря, це смертельна суміш всім живих організмів", - наголосила Тимочко.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Азовському морю загрожує повне вимирання після захоплення російськими загарбниками Маріуполя.