RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Катували і кололи невідомий препарат: військові розповіли про тортури в полоні РФ

Українські військові, яких вдалося звільнити з російського полону розповіли, як над ними знущалися рашисти – катували фізично, психологічно та морально.

Про це написала уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова у Telegram-каналі.

Вона зазначила, що більшість бійців України було взято в полон окупантами під Маріуполем. Спершу їх утримували у підвалах та господарських спорудах. Потім перевезли до гауптвахти, слідчого ізолятору в місті Донецьку та виправної колонії №120. А пізніше помістили у слідчі ізолятори Таганрога і Воронежа.

Під час переміщення військовополоненим замотували очі скотчем, а на голову одягали мішок, руки були зав'язані мотузками.

Найбільш жорстоко катували офіцерів ЗСУ та бійців загону спеціального призначення "Азов" – їх били прикладом від автомата по пальцях ніг та відкритих ранах, застосовували плоскогубці, закидали зашморг на шию і душили. Також, катували електрострумом, били киянкою та ногами.

Крім цього, українських військовослужбовцям вводили невідомий препарат на літеру "М", після чого вони втрачали свідомість та пам'ять.

Із полонених також знущалися психологічно – їх змушували вчити вірш "Простите нас, родные россияне", гімн РФ, історію створення герба та прапора РФ, у випадку незгоди – застосовували тортури і катування.

Серед військовослужбовців були також і жінки, які утримувалися в Донецькому СІЗО. Вони розповіли, що у камерах, розрахованих на 2-3 особи, їх перебувало щонайменше 17-20. Жінки були позбавлені засобів гігієни та можливості помитися, а замість санвузла змушені були використовувати відро. Крім того, полонянок примушували до статевих актів. А щоб подавити морально на їхніх очах жорстоко били українських полонених чоловіків.

Також, Денисова наголосила, що військовополоненим не надавалася необхідна медична допомога, медогляд був поверхневим. Українські бійці недоїдали і мучилися від спраги – їм давали лише 1,5 літра води на 30-40 осіб, а з їжі – сало та хліб. Інколи рашисти давали і м'ясо, при цьому насміхаючись, що воно "людське".

Раніше ми писали, що родичам українських військовослужбовців, особливо зниклим безвісти чи тим, хто потрапив у полон, почали надходити підозрілі телефонні дзвінки та повідомлення – шахраї вимагають грошей в обмін на, буцімто, інформацію про українського бійця.