Українець виграв суд по справі про "незаконність" доставки газу: однак є нюанс

Волинський апеляційний суд скасував рішення Луцького міськрайонного суду про "незаконність" плати за доставку газу. Натомість суд постановив задовольнити позов облгазу та стягнути зі споживача борг за доставку, а також 7 тисяч судових витрат.

Про це повідомляє "Газправда", посилаючись на судову постанову.

Читайте також: Боржників лишають без світла: де вже вимикають електроенергію і як це відбувається

Суд постановив задовольнити позов облгазу та стягнути зі споживача борг за доставку. Датою прийняття постанови у даній справі є 29.01.2024, тобто, дата складення повного судового рішення.

26 січня відповідач та представник повторно подали клопотання про розгляд справи з повідомленням та участю сторін. Проте крім мотивів, наведених в клопотанні від 23.01.2023 року, було також зазначено: з Інтернет видання "Газправда" стало відомо, що справою цікавиться значна кількість громадян.

Ще минулого року в грудні суддя Луцького міськрайонного суду Віталій Ковтуненко відмовив Волиньоблгазу в стягненні заборгованості за розподіл. Своє рішення він обґрунтував, зокрема, і тим, що постанови регулятора - Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) - не пройшли державну реєстрацію у Міністерстві юстиції.

Після такого обґрунтування деякі медіа помилково трактували цю заявку як визнання доставки газу незаконною.

У НКРЕКП наголосили, що рішення не підлягають такій реєстрації - згідно з Законом про НКРЕКП. Волиньоблгаз подав апеляцію на таке рішення Луцького міськрайонного суду, у результаті вигравши справу.

При цьому сам борг за доставку в цій справі був трохи більше 10 тисяч гривень:

"За період з січня 2022 року по червень 2023 року споживачу було нараховано заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу в розмірі 10371,58 грн".

Проте в апеляції облгаз стягнув з відповідача ще й судові витрати – майже 7 тисяч гривень.

"На підставі викладеного з відповідача стягуються документально підтверджені судові витрати, понесені позивачем у межах даної справи, а саме 2 684 грн сплаченого судового збору за пред`явлення позову та 4026 грн. - за подання апеляційної скарги, а всього підлягає стягненню 6710 грн. судових витрат", – йдеться у постанові Волинського апеляційного суду.

Раніше ми також повідомляли про те, що треба знати про оплату за комуналку не за лічильниками.

  • Вас також може зацікавити:

Українцям перерахують комуналку: кого це торкнеться

Чи підвищать в Україні тарифи на світло: в Міненерго прокоментували "прогнози" експертів

Колапс ЖКГ, скорочення соцвиплат: нардеп Кучеренко вказав, чим загрожує подальша мілітаризація економіки