RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Вибухи в окупованому Криму 23 червня: з'явились супутникові фото наслідків атаки

В ніч на 23 червня, в тимчасово окупованому Криму лунали вибухи – супутникові знімки підтверджують пожежу на території військового об’єкту РФ у селі Вітине, там розташований Центр дальнього космічного зв’язку, що входить до складу російських Повітряно-космічних сил.

Відповідні кадри показали журналісти проєкту "Радіо Свободи" - "Схеми".

Зауважується, що вибухи в тимчасово окупованому Криму, які лунали ввечері 23 червня, призвели до пожеж на території військового об’єкту РФ у селі Вітине. Супутникові знімки Planet Labs з наслідками ударів по території російського військового об’єкту під Євпаторією засвідчують відповідні наслідки.

"Згідно з даними OpenStreetMap, там знаходиться 40-й окремий командно-вимірювальний комплекс (Центр дальнього космічного зв’язку), який входить до складу Повітряно-космічних сил РФ. Це важлива військова частина у системі російського космічного зв'язку та супутникової навігації", – йдеться у повідомленні "Схем".

У коментарі військовий експерт Анатолій Храпчинський зауважив:

"На території цього Центру розташовані системи супутникового спостереження та збору інформації "Лиана", до якої входять супутники "Лотос" і "Пион-НКС". "Пион-НКС", зокрема, використовує активну радіолокацію для морської розвідки та збору інформації".

Храпчинський наголосив, що росіяни могли використовувати цей Центр для керування групами супутників "ГЛОНАСС" та системами радіоелектронної боротьби, зокрема це "Тирада-2" і "Былина-ММ", що, на його думку, "... призначені для придушення сигналів зв'язку ворожих супутників".


Раніше речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук прокоментував удари по Севастополю.