RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Очільниця «Госпітальєрів» розповіла про найтяжчий злочин

Засновниця та командирка волонтерського медичного батальйону "Госпітальєри" Яна Зінкевич назвала розкрадання коштів на постачанні медичних "розходників" для військових найтяжчим злочином.

Про це вона написала у Facebook, коментуючи оголошення ДБР підозри 10 особам, які постачали неякісні військові аптечки. Загальна сума "угоди" 58,5 мільйонів гривень.

Підозрювані у справі - колишній начальник військового навчального центру, начальник медичної служби цього центру та вісім приватних підприємців.

"Серед усіх видів злочинів та порушень одними з найтяжчих вважаються ті, які посягають на людське життя і здоров'я. Аптечка - це не просто об'єкт у просторі, а сумка з найнеобхіднішими рятувальними розхідниками. Якісними турнікетами, кровоспинними бинтами, бандажами та оклюзійками, які повинні у найкритичніший момент врятувати життя.

Часто бували випадки, коли наші Госпітальєри прямо на ротаціях, перевіряючи аптечки бійців, робили запити на склади, щоб поповнити нестачі або неякісні розхідники на офіційні і робочі. Адже ціна підробки у цьому випадку - людське життя", - написала Зінкевич.

Вона наголосила, що у аптечках, що потрапили під розслідування ДБР, були навіть розхідники з дефектами, не кажучи вже про підробки.

"Відсутність системи контролю за закупівлями такого рівня - дуже велика і системна проблема, яка має бути вирішена. Бездонна діра війни зжирає дуже багато ресурсу, але не менше тягне на себе корупція та способи легкої наживи", - зазначила Зінкевич.