RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Як водіям скористатися правом на захист: поради юристів

Якщо працівник поліції намагається оштрафувати водія за порушення правил дорожнього руху, той має гарантоване статтею 59 Конституції право на юридичний захист, яке є непорушним та не може бути обмежене.

Окрім того, як пояснюють юристи ресурса "Дорожній адвокат", аналогічні норми також прописані у частини 1 статті 268 КУпАП.

Після зупинки водій має право повідомити інспектора про необхідність правової допомоги. Якщо поряд адвокат відсутній, водій може подати клопотання про відкладення розгляду справи на інший зручний для обох сторін день. До того ж цей час має бути достатній для того, щоб водій зміг знайти кваліфікованого фахівця для отримання юридичного захисту.

Читайте також: За популярне порушення правил дорожнього руху можна не платити штраф: як довести правоту

Отримавши клопотання про відкладення розгляду справи, інспектор безумовно повинен надати водію можливість реалізувати своє право на отримання правової допомоги. Якщо ж інспектор відмовить у задоволенні клопотання, це є грубим порушенням Конституції.

Але на практиці працівники поліції досить часто вдаються на місці зупинки до певних маніпуляцій, аби винести формально у пришвидшеному порядку постанову без дотримання законодавчих гарантій юридичного захисту.

Наприклад, інспектор пропонує водієві, щоб адвокат прибув невідкладно на місце зупинки для розгляду справи, добре розуміючи, що негайно адвокат на місце пригоди навряд чи з'явиться. Тому така пропозиція інспектора суперечить закону і прирівнюється до відмови у наданні можливості водію скористатись послугами адвоката.

Інколи інспектори пропонують водієві отримати допомогу адвоката "по телефону". Однак ця пропозиція також не є прийнятною, оскільки позбавляє адвоката можливості скористатись правами, передбаченими частиною 1 статті 271 КУпАП. Зокрема адвокат не має можливості ознайомитися з матеріалами справи, дослідити докази, вивчити письмові пояснення свідків тощо, тому такий захист буде бути неефективним.

Нагадаємо, що водіїв можуть не штрафувати за ігнорування дорожніх знаків.