RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Можна залишитись без прав: водіїв попередили про нову "схему" перевірки на блокпостах

Українських водіїв почали зупиняти на блокпосту та "розводити" на 17 тисяч гривень штрафу з позбавленням прав за відмову від алкотестера.

Про це повідомив адвокат Роман Сімутін на своєму Telegram-каналі.

Читайте також: Платити доведеться не лише власнику авто: як в Україні штрафують за перегруз на дорозі

Так, після поверхневого огляду авто оголошують водію підозру щодо вживання алкоголю та пропонують задути в алкотестер чи відмовитися. Якщо водій відмовляється - дають протокол за ст. 130 КУпАП, який передбачає штраф у розмірі 17 тисяч гривень та позбавлення прав на рік.

Сімутін зазначив, що водій, який не згоден з результатом алкотестера або відмовився від цієї процедури на місці, має право вимагати здати аналізи в лікарні, а правоохоронці зобов’язані туди доставити.

Також варто мати відео з боді-камер у справі, якщо дійде до суду. Суддя переважно не визнає беззаперечними доказами відео, які перериваються, тому краще мати постійний запис.

Юрист попередив, що іноді обвинувальна сторона у подібних справах намагається залучити до справи "свідків" з добровільних формувань, які несли з ними службу. Але особи, щодо неупередженості яких є сумніви, не можуть виступати свідками у суді.

Водночас Сімутін порадив не писати у протоколі "не пив, не згоден", коли описується зауваження. Необхідно вказати причину незгоди: не доставили в лікарню, відмовили у повторному тесті, не дали можливості скористатися правовою допомогою, залучені упереджені свідки тощо.

Нагадаємо, за допомогою системи камер автоматичної фіксації за рік українським водіям було виписано 2,6 млн штрафів на загальну суму понад мільярд гривень. У 2023 році покарання за це поширене порушення збираються відчутно посилити.