RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Православні відзначають Вознесіння Господнє: що це за свято

Сьогодні, 25 травня, православні відзначають Вознесіння Господнє. Свято відзначається православною церквою на 40-й день після Великодня.

Вважається, що в цей день дух Ісуса Христа вознісся на небеса, де і з'єднався з Богом.

Згідно з євангельським переказом, на сороковий день після Воскресіння Христос востаннє явився апостолам, пообіцявши їм швидке сходження на землю Святого Духа. Потім Спаситель вивів своїх учнів з Єрусалиму на Оливну гору, благословив їх, піднімаючись у небо, і зник за хмарами.

У цей день прийнято поминати померлих батьків. Для цього смажилися млинці або готувалися яйця, з яким ходили на могили покійних.

У 40 днів між Великоднем і Вознесінням особливо шанували жебраків і хворих людей. Їм роздавали милостиню. Також заборонялося кидати сміття і плювати на вулицю, тому що "можна потрапити в Христа, який приходить під виглядом жебраків".

На Вознесіння пекли особливі млинці, які називали "Божа окутка", "онучкі", "Христові лапотки". У деяких регіонах господині частували коржами з сирною начинкою, краї яких загиналися у вигляді сходинок. Вважаючи, що після освячення в церкві ця випічка стає оберегом для всієї родини, тому її зберігали за іконами.

Крім того, на Вознесіння є звичай ходити в гості до рідних і знайомих - "ходити на роздоріжжя". Гості дарували господарям драбинки, спечені з пшеничного тіста на меду і з цукровими візерунками.

А ще в цей день Господь чує всі прохання, тому варто молитися особливо ревно, просячи то, що життєво необхідно.

Великим гріхом вважається праця у цей день. Краще присвятіть його спілкуванню з рідними та близькими.

Крім того, церква не радить проводити в цей день, будь-які народні обряди, нібито пов'язані зі святом.

Вважається, що роса на Вознесіння має чудодійну силу. Дівчатам допомагає зберегти красу і молодість, а людям похилого віку дарує сили.

Згідно з народними прикметами, якщо на Вознесіння гарна погода, то вона протримається до дня Святого Михайла (21 листопада). Якщо ж у цей день іде дощ, то це віщує неврожай.

Нагадаємо, раніше український священик розкрив "секрет" сходження Благодатного вогню.