RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Феномен культури: відомий букініст пояснив, як паперова книга переживе бум технологій

Паперові книги під час технологічного буму будуть продовжувати існувати, оскільки виконують не тільки функцію передачі інформації, але служать і як колекційний предмет або презент для близьких.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив букініст Влад Трубіцин.

На його думку, в електронний формат можуть перейти тільки видання, що несуть функцію передачі інформації - довідники або каталоги.

"Електронні книги і тексти на електронних носіях можуть замінити каталоги, довідники, підручники, періодику, традиційну пресу, але не класичну книгу. Навіть не вдаючись у особливості читання "з паперу" і "з монітора", можна відзначити, що книга виконує власні унікальні функції, які не зможе виконувати електронний носій. Книга - це подарунок, це предмет колекціонування, це предмет інтер'єру, предмет інвестицій, не кажучи вже про те, що існують антикварні, унікальні видання. Це два паралельних, а не взаємовиключних вектора розвитку. Книга - це феномен культури, а не питання технології", - зазначив він.

Букініст на прикладі також розповів про користь, яку приносить цифрова епоха для авторів художніх творів.

"Візьміть приклад "Відьмака" Анджея Сапковського. До настання цифрової епохи це був звичайний твір. Ранні спроби його екранізації не привели до особливого успіху. Але після того, як вийшла серія комп'ютерних ігор, після початку зйомок серіалу студією "Нетфлікс", у цього твору гарантований комерційний успіх", - пояснив Трубіцин.

Щодо питання державних дотацій на розвиток українського культурного продукту експерт відзначив і плюси, і мінуси. На його думку, до тих пір, поки дотації на культуру в Україні не будуть розподілятися по прозорому і зрозумілому механізму - ситуація залишиться складною.

"Український художник повинен встати на ноги, перш ніж почне повноцінно конкурувати на внутрішньому ринку з іноземними виробниками гуманітарного продукту. Інша справа, це прозорість конкурсних процедур, розподіл коштів, формування держзамовлення - тут є над чим працювати. Голлівуд - це інша модель побудови бізнесу, інший масштаб ринку, абсолютно інша платоспроможність аудиторії. Нам дуже пощастило, що в українському суспільстві живе наша розповідальна, а не кліпова і не коміксова культура сприйняття. Це наша унікальна ментальна перевага", - підкреслив Влад Трубіцин.