RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Вчені розшифрували загадкові написи і малюнки часів Стародавнього Єгипту

Дослідники з Археологічного музею в Познані (Польща) зуміли розшифрувати наскальні символи в Єгипті, вік яких становить до 5000 років.

Про це повідомляє видання Archaeology.wiki.

Вони прийшли до висновку, що виникненню давньоєгипетської цивілізації сприяли ресурси Лівійської пустелі.

Як повідомляється, польські дослідники вже багато років вивчають написи, зображення і символи, висічені на скелях в пустелі і в оазисі Дахла. Їх розшифровка дозволила припустити, що природна сировина, вивезена з Лівійської пустелі на заході і меншої за розмірами Аравійської пустелі на сході, сприяло виникненню єгипетської цивілізації.

Написи вказують на те, що ще більше 5000 років тому ці пустелі перетинали каравани, які доставляли різну сировину для будівництва майбутньої країни фараонів. А за часів перших фараонів вони ж доставляли сировину для зведення гігантських пам'ятників і гробниць. Зокрема, один з видів експортованої сировини згадується під назвою "mephat".

"Ми підозрюємо, що це був один з найпоширеніших в цьому районі сланець, багатий оксидами заліза. Ймовірно, він використовувався для отримання порошку і виготовлення червоної фарби, яку, в свою чергу, можна було застосовувати для прикраси гробниць", - розповів доктор Павел Польковскій з Археологічного музею в Познані.

У тому, що пустельних караванів була велика кількість, у вчених сумнівів немає. Як приклад вони наводять пагорб, розташований на північний захід від оазису Дахла. Він буквально поцяткований різними написами. З них випливає, що каравани були послані правителями, такими як Хеопс - це той самий фараон, який побудував знамениту Велику піраміду в Гізі.

В останні десятиліття археологи виявили кілька місць в Лівійській пустелі, які були визнані стоянками. Це була ціла система. Невеликі стоянки розташовувалися приблизно через кожні 30 кілометрів, великі - через кожні 90 кілометрів.

На них мандрівників постачали водою та кормом для тварин. Ці стоянки з'явилися тисячі років тому. Їх створення дозволило налагодити регулярний зв'язок між Дахла і Джебель-Увейнат.

"Мідь поставлялася з Синайського півострова і далекої Нубії, що лежала на південь від Єгипту. Вона використовувалася для виготовлення інструментів, які були необхідні для обробки кам'яних блоків для будівництва храмів і пірамід. Якби не ці матеріали та інші ресурси, єгипетська цивілізація, ймовірно, виглядала б зовсім інакше ", - доповнила доктор Польковскій.

Наскальні єгипетські символи Фото: Archaeology Newsroom

Як писав "Апостроф", спеціалісти Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції (Inrap) при проведенні розкопок на території, що оточує стародавній собор в комуні Ді, виявили римський предмет розкоші - "машину для варіння".