RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Археологи знайшли місце середньовічної битви - там залишилося безліч стріл

Сотні наконечників стріл і арбалетних стріл з головного бою 14-го століття з королем Казимиром Великим були знайдені в лісі в Саноку.

Про це повідомляє видання The first News.

Археологи з Білої Гори говорять, що, на їхню думку, вони знайшли поле битви Казимира Великого в Червоній Русі (нині частина південно-східної Польщі та України).

Неймовірне відкриття відбулося після того, як археологи, зацікавлені тим, чому так багато нелегальних мисливців за скарбами стікалися до вершини Слонскіх гір і частини району Санока Вуйтоство, вирішили провести розслідування.

Уже відоме, як місце середньовічного поселення, в останній раз воно було офіційно досліджене 50 років тому. Д-р Петро Котович з Історичного музею Санок сказав:

"Ми вирішили використовувати той же метод дослідження і запросили представників Історико-дослідницької асоціації Галісії для роботи з нами. Результати дослідження перевершили наші найсміливіші очікування. Протягом декількох сезонів в районі укріпленого поселення ми виявили понад 200 наконечників стріл і болтів".

Фото: thefirstnews.com

Досы неясно, хто з ким воював і чому, але археологи вважають, що ці об'єкти можуть бути ознакою битви 14-го століття між польськими та русинськими силами. Відповідно до літописів, у 1340 році Казимир Великий з армією в 20 000 чоловік завоював кілька укріплених поселень в цьому районі.

Котович переконаний, що останні знахідки в Саноку можуть бути пов'язані з цією конкретною військовою кампанією.
Хоча на цьому місці, як було відомо, було середньовічне поселення, в останній раз воно було офіційно досліджено 50 років тому. На цей раз археологи виявили залишки зброї.

Фото: thefirstnews.com

Незабаром після цього, між 1340 і 1344 роками, Червона Рутенія була постійно включена до складу Польщі після смерті князя Болеслава - Єжи II.

Д-р Котович сказав: "Здається, що виявлені нами печери і болти є свідченням боїв між русинами і поляками. Аналіз поширення печер показує, що більшість з них були зосереджені в районі цитаделі і поруч з ним. Ми також обшукали район навколо, щоб знайти "відповідь" на атаку. Однак ми не знайшли надто багато печер зі зброєю. Це означає, що захисники домінували над загарбниками, і їх реакція на напад була мінімальною ".

Укріплене поселення на Білій Горі було досить маленьким, оточеним однією лінією укріплень і сухим ровом. Згідно з останніми даними, під час битви він був сильно пошкоджений.

Як писав "Апостроф", команда вчених з Тюбінгенського університету (Німеччина) і Університету Льєжа (Бельгія) розгадала призначення інструменту, виготовленого людьми кам'яного віку з кістки мамонта. Виявилося, що він був призначений для плетіння мотузок.