RU  UA  EN

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

4 жовтня

Всі новини

Археологи знайшли стародавню майстерню і "настільні" ігри, яким тисячі років

В Ізраїлі археологи виявили древній миловарний завод в пустелі Негев. Майстерня розташовувалась в 1200-літньому будинку у бедуїнському місті Рахат.

Про це пише видання "ПМ".

"Виробництво мила з оливкової олії згадується в письмових джерелах із Х століття нашої ери, і це була досить велика гілка промисловості в цьому регіоні до початку ХХ століття. У миловарінні в якості основного матеріалу використовувалося оливкова олія, змішана з попелом, одержуваної при спалюванні рослин" , - коментує знахідку Управління старовини Ізраїлю.

За словами археологів, така суміш варилася близько семи днів, потім рідина переливалася в спеціальний неглибокий басейн. Уже в ньому мило твердне приблизно за 10 днів, тільки тоді його розрізали на шматочки і залишали далі сушитися протягом двох місяців.

Фото: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

Дослідники з Управління старожитностями Ізраїлю вже взяли зразки знахідок для того щоб зробити ідентифікацію матеріалів, які використовувалися в стародавньому виробничому процесі.

"Це перший випадок, коли ми виявили таку древню миловарну майстерню. Це дозволяє нам відтворити традиційний виробничий процес цієї промисловості. Це абсолютно унікальна знахідка. Адже раніше ми були знайомі лише з більш пізніми центрами миловаріння за часів Османського періоду. Вони були виявлені в Єрусалимі, Наблусі, Яффі й Газі", - розповідає доктор Олена Коген Зехаві, директор розкопок.

Також були виявлені додаткові цікаві знахідки, які розповідають про повсякденне життя місцевих жителів - стародавні ігрові дошки.

Одна - округла плита з вапняку зі стратегічної гри "Млин". Ця гра відома з 2-го і 3-го століть нашої ери - римського періоду, і у неї грають досі.

Фото: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

Крім цього, поруч з миловарнею була виявлена ще одна настільна гра під назвою "Собаки і шакали" або "58 лунок".

Вперше гра була виявлена в Єгипті близько 2000 р до н.е., а також поширилася на Месопотамію і весь Середземноморський басейн. В Ізраїлі гра була виявлена в Мегіддо і Тель-Бейт-Шеан. У грі брали участь два гравці, і, кидаючи кістки або палиці, визначалося кількість кроків, на які інструменти гри просувалися по дошці.

Як писав "Апостроф", в Польщі археологи виявили дві фігурки свиней, які були зроблені досить реалістично.