RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Від розкуркулення до Революції гідності: українцям покажуть унікальну історичну картину

На вітчизняному кінопросторі з'явиться унікальна історична картина, яка поєднує в собі найважливіші події останніх 100 років крізь призму життя звичайної української сім'ї з патріотичним прізвищем Козак.

Це 12-серійна кінокартина "Сага", яку український глядач зможе побачити вже з 5 жовтня. Режисери проекту розповідають, як жили українці в роки імперської Росії, Радянського Союзу, німецької окупації, знову Радянського Союзу та незалежної України. Шість поколінь родини Козаків стануть свідками страшних подій, через які пройде їхнє життя – від світових воєн, комунізації, розкуркулення і Голодомору, до Чорнобиля, незалежності і революцій. Але через всі роки, переживаючи зради, переслідування, образи і біль, Козаки пронесуть любов до своєї сім'ї, дітей і рідної України.

"Сага" стосується життя практично кожного українця. Актори приходили на майданчик і говорили, що багато збігається з життям їхніх сімей. Цей серіал - драма, що складається з подій, які пережили герої разом з Києвом і країною в цілому: Перша та Друга світові війни, окупація, Чорнобиль, події часів Незалежності", - розповідає режисер картини Дмитро Лактіонов.

Одну з головних ролей картини зіграла Герой України, Народна артистка СРСР, акторка Ада Роговцева. Її героїня, Богдана, переживе дівчинкою голодомор, рятуватиме людей під час Другої світової війни та зустрічатиме незалежну Україну. Ада Роговцева зіграла Богдану у віці 68-97 років.

А талановита Наталя Денисенко переконана, що "Сагу" варто дивитися усім школярам і не тільки.

"Тут показана вся історія України за останні 100 років. І це не просто факти з книжок, а все показано на людських почуттях, на людських долях. Наші діти цього можуть не розуміти, тому для них "Сага" може показати, хто такі українці, що вони пережили. Мені у дитинстві бабуся розповідала про ті жахи, які їй довелося пережити - від її розповідей були мурашки по шкірі, наскільки це було важко. Але коли мені бабуся розповідала про всі ці факти, які ми побачимо у фільмі, я у 6-7 річному віці ще не сприймала це так, як зараз. Тому я дуже рада, що є така чудова картина і наші діти зможуть побачити, якою ціною дісталася нам наша незалежність, побачать нашу історію, наші традиції. Сподіваюсь, українці зрозуміють, що є певні традиції, що варто слідувати не тільки тому, що модно і по приколу, але й звертати увагу на те, що є цінним, шанувати свої традиції, знати історію. І дивитися українське кіно, а особливо патріотичне - я вважаю, що це обов'язок кожного українця. Зрештою має бути критичне мислення", - розповіла "Апострофу" Наталя Денисенко, яка зіграла одну з героїнь "Саги".

"Сага" показує, чому ми є такі, які ми є - наша ментальність, наш характер. Якоюсь мірою ця картина може відкрити очі на історичні події, про які сучасна молодь може й не знати, або ж оновити пам'ять тим, хто знає. І це освітницький серіал, який показує історію нашої країни", - зазначила в коментарі "Апострофу" акторка Дар'я Плахтій, яка грала роль головної героїні стрічки від царської Росії до Голодомору.

Зазначимо, що виробництво 12-серійної картини відбулося за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. Замовником виступив канал "Україна", а власне виробництвом займалася кінокомпанія "Три-Я-Да Продакшн".

"Цей серіал унікальний у своєму роді і займе свою нішу. Такого у нас в Україні ще не було. Так, були фільми про війну, але щоб показати історію України за 100 років - це унікальна картина. Мені здається, що люди діаспори і українці по всьому світу зацікавляться цією історичною картиною", - додала акторка Наталя Денисенко.

Зйомки картини проходили більш ніж на 70 унікальних локаціях у Києві та у мальовничих околицях поряд. А найскладнішим завданням перед командою серіалу стала реконструкція історичних подій.

"Головною проблемою було знайти локації. Київ забудовується так стрімко, що ще кілька років тому придатні для історичних картин локації сьогодні не підходять для цих сцен: білі пластикові вікна на історичних будинках, бруківка 19-го століття, яку з часом замінили на звичайні кам'яні плити, кондиціонери, "всюдисуща" реклама. Але нам, вважаю, вдалося відтворити дух часу", - розповідає історичний консультант фільму Андрій Швачко.

Сподіваємося, що Мінкультури й надалі підтримуватиме подібного роду телепроекти. А "Сагу" глядачі зможуть побачити вже з 5 жовтня на телеканалі "Україна".