RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

109 екземплярів виставки "Наука – це вона" розійшлися по всій Україні - Сергій Токарєв

Просвітницький арт-проєкт "Наука – це вона" продовжує популяризувати серед української громадськості образ жінки-вченої. В основі проєкту лежать 12 історій українських представниць світу науки, які зробили значний внесок у її розвиток.

Проте, якими способами проєкт просуває гендерну рівність та які його плани, розповів засновник технологічної компанії Roosh, ініціатор "Наука – це вона", Сергій Токарєв.

Проєкт "Наука – це вона" виник як відповідь на ґендерну несправедливість в науковій сфері, розповідає Сергій Токарєв. Підприємець веде соціальний проєкт STEM is FEM, що займається технічною освітою українських школярок.

"Ми запитали знайомих скільки видатних українських жінок-вчених вони можуть назвати без допомоги Google. Переважна більшість не змогла назвати жодної. Ми стали думати, як виправити ситуацію", – розповідає Токарєв.

Створити колекцію картин для привернення уваги – кращий спосіб, вирішили організатори проєкту. Результатом стала серія стилізованих портретів 12 героїнь проєкту. Авторами картин виступили ілюстратори Сергій Майдуков, Анна Іваненко, Анна Сарвіра, Ольга Дегтярьова та Євгенія Полосіна.

"Ми вирішили не обмежуватися образотворчим мистецтвом і залучити більше молоді. Для цього провели конкурс на краще есе-підпис до картини серед дівчат віком від 14 до 21 року. Ми отримали 561 роботу, обрали 12 з яких, по одній на кожну героїню проєкту", – зазначає Сергій Токарєв.

Прем'єра виставки відбулася 10 червня в Києві. У заході взяли участь дипломати з Франції, Бельгії, США, представники ООН Жінки, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та НАТО, Перша Леді Олена Зеленська.

"Ми провели благодійний аукціон, лотами на якому виступили картини з підписами авторів. Виручені кошти, понад 43 тис доларів, ми направили до призового фонду переможницям конкурсу на краще есе. Ці гроші будуть витрачені на освіту дівчат", – наголосив ініціатор "Наука – це вона".

Після презентації екземпляри виставки вирушили в тур по Україні. Першими стали Запоріжжя, Маріуполь та Кривий Ріг. Проект презентували в рамках програми для вчителів STEAM-CAMP. Виставку прийняв історичний вокзал Козятина Вінницької області та Міністерство закордонних справ. Організатори планують презентувати проєкт у всіх великих містах країни.

"Ми надаємо безкоштовні матеріали експозиції усім бажаючим провести виставку самостійно в своєму місті чи селі, роздали 109 примірників бібліотекам, школам, інститутам, іншим установам, плануємо поширити 300 наборів. Умови для отримання примірнику ви можете знайти на сторінці сайту STEM is FEM", – закликає Токарєв.

Виставка була представлена в павільйоні Малої академії наук на Книжковому арсеналі, готується до Форуму видавців у Львові. Організатори ведуть переговори з посольствами в країнах ЄС та решти світу.В Києві експозицію можна побачити в інноваційному парку UNIT.City.

"В майбутньому про досягнення наших жінок-вчених будуть знати на всіх континентах нашої планети", – підкреслив Сергій Токарєв.

Проєкт "Наука – це вона" створено за підтримки міжнародних організацій ООН жінки та Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) і є частиною глобальної кампанії UN Women "Покоління рівності".