RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Голодна кутя: які страви мають бути на столі напередодні Водохреща

19 православні традиційно відзначають Водохрещу, або ж Хрещення Господнє. Свято також називають Голодною кутею, адже згідно з церковним статутом у переддень Хрещення віряни мають дотримуватись посту - поїсти лише раз на добу.

Про Голодну кутю та страви, які мають бути на столі на свято розповідає "Апостроф".

Водохрещу завжди святкують з розмахом, бо цей закінчує цикл різдвяно-новорічних свят. Проте передує гулянню Голодна кутя, яку готують перед Водохрещем у день церковного посту. Голодною кутею називають і останню вечерю перед Водохрещем, бо вона не така багата, як на попередні свята. Усі страви цього вечора мають бути пісними, але необов'язково, щоб їх було 12 як на Святвечір.

На Хрещення прийнято їсти страви з меду, круп, м'яса та ягід. На ранок свято розпочинали з частування "хрестами" - маленьким пісним печивом. Їх їли на голодний шлунок, запиваючи свяченою водою. З цією обрядовою випічкою пов'язано чимало прикмет. До прикладу, якщо печиво вдалося добре пропекти, то рік буде успішним, благополучним. Коли ж воно недопечене чи підгоріле - чекай смутку. Після "хрестів" подавали оладки чи млинці, випечені на меді. Побутувала прикмета: чим більше з'їси млинців, тим багатшим будеш у новому році.

Фото: yummybook.ru

На вечір часто запікали порося та ставили його в центр столу. Під час святкування голова родини відламував руками шматок м'яса, а потім роздавав присутнім. Цікавим звичаєм було те, що наймолодший член сім'ї мав сидіти під столом і хрюкати, імітуючи свинку.

Фото: yummybook.ru

Раніше "Апостроф" писав про 7 страв, які готують на Водохреще.