RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

День бабака: що це за свято і чому його відзначають 2 лютого

У вівторок, 2 лютого, будуть святкувати День бабака - щороку цей день відзначають у США та Канаді. Вважається, що у цей день потрібно спостерігати за бабаком, який виповзає з нори - за його поведінкою можна судити про те, як скоро настане зима.

"Апостроф" розповідає про історію цього свята.

За часів Стародавнього Риму 2 лютого відзначався День їжака - свято було аналогічне нинішньому Дню бабака. Метеопрогноз будувався за поведінкою збудженого їжака, який бачив, чи бачив свою тінь.

Аналогічна ситуація і з бабаком: вважається, що якщо баба не бачить своєї тіні, спокійно вилазить з нори, при цьому день похмурий - тоді зима незабаром завершиться, а весна буде ранньою. Якщо ж день є сонячним, а баба бачить свою тінь і ховається в нору – тоді варто очікувати ще як мінімум шість тижнів зими.

Деякі народи Європи зберегли традицію визначати метеопрогноз щодо тварин - у окремих регіонах нинішньої Німеччини його визначали за поведінкою борсуків чи ведмедів. Однак у Північній Америці, де їжаки та борсуки не водилися, роль "всевидячого звіра" виконував бабак.

Офіційним святом цей день став у 1886 році.

Раніше "Апостроф" дізнавався, як українці будуть відпочивати в лютому 2022 року та що святкуватимуть.