RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Археологи знайшли під землею похоронний човен вікінгів - міг вмістити відразу 6 людей

Нещодавно, під час розкопок, археологом Яні Каушевич із Норвезького науково-дослідного інституту культурної спадщини та його командою було виявлено стародавній корабель вікінгів, у якому поховали людину.

Про це повідомляє DailyMail.

Відкриття було зроблено в рамках археологічних робіт на ділянці неподалік Ойеслетти, західна Норвегія.

Про людину, поховану в човні, нічого невідомо, але оскільки в човні ховали лише найважливіших людей спільноти, можна припустити, що померлий мав високий статус.

"Раніше човни були дорогою річчю", - сказав Яні Каушевич, додавши, що "той, хто там похований, ймовірно, був кимось важливим, і вони хотіли позначити це, влаштувавши йому багате поховання". Зазвичай людей з високим статусом ховали в човні.

Хоча поховання в човнах не є рідкістю в історії вікінгів, проте цей човен був набагато більший за звичайний.

"Неймовірно захоплююче не лише знайти таке відкриття, а й побачити, як використання георадару дає нам можливість досліджувати та документувати культурну історію за допомогою нових та цікавих методів", - поділився враженнями вчений.

Ейеслетта та прилеглий до неї муніципалітет Квінесдаль вже були відомі як місця поховань, але це перший випадок, коли там знайшли могилу в човні. Більше того, поховання ще не розкопали і які скарби знаходяться всередині, досі невідомо.

"Що буде з човном поки неясно. Якщо будівництво дороги пройде, він буде розкопаний, але якщо вони оберуть інший маршрут, то поховання, швидше за все, просто не чіпатимуть", - додав Каушевич.

Як підкреслили дослідники, поховання в човнах є одними з найбагатше обладнаних гробниць вікінгів.

Раніше ми писали, що в соборі Паризької Богоматері знайшли таємничий саркофаг.