RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У Венеції триває Незалежна українська виставка на Архітектурному бієнале - деталі

Україна представлена на Архітектурному бієнале вперше за 10 років - з 18 травня на острові Джудекка проходить виставка "DNC Ucraino" (Українська ДНК), яка є спільним проєктом Асоціації Design4Ukraine, Національної спілки Архітекторів України та Роберто Бʼянконі. Виставка пропонує подорож через ключові моменти української історії.

Раніше спільнота українських архітекторів, дизайнерів та художників зареєструвалася до "Лабораторії майбутнього", що є темою Бієнале. Асоціація дизайнерів Design4Ukraine з Роберто Бʼянконі об'єднала зусилля з Національною спілкою архітекторів України, завдання проекту - показати культурний синтез, що включає в себе архітектуру, традиційне ремесло, історію, музику, мистецтво та дійсність. Куратори проєкту: Роберто Б’янконі, Анна Манако, Анастасія Білецька, Анна Кирій, Ольга Нешта та Сана Моро - кураторка проєкту "Ризома". Колектив художниць складений дизайнерок та мисткинь Орнелли Остапенко, Дарії Альошкіної та Діани Більченко, що створили візуальну композицію "Українська ДНК", об'єднану концепцією, яка ґрунтуються на дослідженні Орнелли Остапенко.

Сценографію простору складає проект "Мереживо Століть" Дарії Альошкіної, який представляє 12 витинанок по 3 м, виконані вручну, і 12 робіт біо-художниці Діани Більченко та Орнелли Остапенко "Ризома. Зустріч поза часом". Орнелла Остапенко створила 12 малюнків-піктограм, а Діана Більченко втілила їх у формах кореневищ пшениці. Експозицію "Українська ДНК" доповнив проект "H U M A N L E S S", анатомія столу від NÙEVÙ STUDI – "сімейний" стіл та табурети на чорнозему як символ відродження, автори проекту - Надія Ямнич, Вальтер Еспедіто Тренто, Массімо Романадзі. Також представлено капсулу часу, відео "ТУТ і ЗАРАЗ" з голосами 63 українських архітекторів, створене під кураторством Анни Кирій.

На відкритті виставки до гостей звернувся міністр культури Олександр Ткаченко, виступили Мар'яна Олесків, Комісарка Національного павільйону, Рут Шагельман, президентка ACE-CAE (Архітектурної ради Європи), Ермелінда Даміяно, президент Венеційського Муніципалітету, Ярослав Мельник, посол України в Італії, Хосе Луіза Кортеза, президент Union Internationale des Architectes, архітектор та автор проєкту Design for Peace Лука Мілан, архітекторка та волонтерка Олена Іванова з проєктом відновлення Святогірська, Едуардо Мілезі, президент культурної асоціації Scuola Permanente dell'Abitare та Бруно Бернарді, президент фундації Bevilacqua La Masa, які надали приміщення для виставки безкоштовно. Спеціальний гість - український лірник Гордій Старух, який заспівав українською і кримськотатарською мовами.

18 та 19 травня були організовані презентації та виступи українських та італійських спікерів: з лекцією "Венеція і Київ. Лев Пірейський та зв'язок між двома містами" виступив Фредерік Лаурітцен, Ольга Нешта – "Софія Київська як важливе історичне перехрестя", "12 зустрічей на перехресті культур. Як ми творимо історію", Орнелла Остапенко, Діана Біліченко - Презентація проекту "Кореневище", Фабіо Макалузо та художники Надія Ямнич, Вальтер Тренто та Массімо Романоцці презентували проект NÙEVÙ Studio - "Безлюдні, анатомія столу", "Кам'яна вишивка півдня України" архітекторки Лізи Євсєєвої, архітектор Лука Мілан виступив із презентацією українсько-італійського проекту DESIGN FOR PEACE, архітекторка Олена Іванова – "Святогірськ - місто як точка відліку подій в Україні", Анна Кирій, Наталія Присухіна - "Відновлення міст, зруйнованих під час воєн та катастроф. Уроки, винесені з досвіду", архітектори Микола Морозов, Ольга Клейтман, Олександр Столовий, Антоніна Капля. Також відбувся показ "Голос українських архітекторів" / Voice of ukrainian architects кураторки Анна Кирій та Ольги Нешти (монтаж - Максим Тужилін).