RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

​Поділ і Оболонь підуть під воду: еколог попередив про серйозну загрозу для Києва

У разі рясного сніготанення, під час відлиг на Дніпрі і Десні, в Києві може відбутися найбільший паводок в Україні.

Про це "Апострофу" розповів еколог Олексій Василюк.

"Коли може відбутися паводок? У будь-який час, коли йде багато дощів. Або після зими, коли земля спочатку промокла, а потім замерзла, а після різкого потепління сніг тане, але не йде в замерзлу землю. І коли сходить паводок на Дніпрі і на Десні - тоді саме в Києві може відбутися найбільший паводок в Україні. Обидві річки течуть з заболочених регіонів Білорусі та Росії, де більше снігу. І тому такий паводок може статися в будь-який час", - розповів експерт.

За його словами, водами Дніпра можна абияк управляти, а ось Десна є нерегульованою.

"Звичайно, зараз частково можна управляти водами Дніпра, оскільки існує каскад водосховищ. Наприклад, почати різко спускати водосховища, які знаходяться нижче. Але нижче Каховки водосховищ немає, - в такому разі затопить усі села, які стоять на берегах Дніпра нижче Каховки. А там ніхто за це не подякує, у них і так там постійно відбуваються підтоплення. І якщо ще на кілька метрів спустити водосховища, то там взагалі все попливе. Але це вже не Київ - там небагато людей живе. Відповідно, якщо зменшити рівень води зарання, то можна уникнути паводку. Але це непросте завдання.

Але, навіть якщо це все зробити - то залишається ще нерегульована Десна. І якщо буде великий паводок, то вода через Троєщину потече на лівий берег Києва", - заявив Василюк.

Він також повідомив, що екологи спрогнозували, що в разі сильного паводку під воду підуть кілька районів столиці.

"Свого часу ми моделювали ситуацію - що буде, якщо прийде стільки води, як в 1970 році. В результаті наших підрахунків виходить наступна картина - затоплюється майже весь лівий берег, весь Поділ, Оболонь", - розповів експерт.

Більш детально про можливе природний катаклізм в Києві читайте в матеріалі "Апострофа": Один паводок спокійно змиє всю Конча-Заспу і це реальність - еколог.