RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У Києві займуться порятунком Кловського схилу: виявлені серйозні проблеми

Підпірна стінка схилу Кловського яру у Печерському районі Києва не забезпечує належного захисту житлових будинків.
Такий висновок озвучили експерти під час засідання Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА під головуванням заступника міського голови Петра Пантелєєва.

На засіданні обговорювали зсувонебезпечний стан схилу Кловського яру у Печерському районі Києва.

Про небезпеку зсуву схилу раніше неодноразово попереджали фахівці. Зокрема, інженерно-геологічні вишукування на ньому у 2004 році проводили спеціалісти ВАТ "Київпроект", у 2016 році – ТОВ "Геопроект" і ТОВ "Інженербудпроект".

Останнє обстеження ділянки схилу між будинками на вул. Мечникова, 7-А і пров. Мар’яненка і оцінка технічного стану конструкцій підпірної стіни проводилося у квітні-травні 2017 року фахівцями ДП НДІБК.

Експерти дійшли висновку, що наявна підпірна стінка не забезпечує належного захисту житлових будинків. А через незадовільний стан каналізаційної системи, дренажних споруд і дощостоків, захаращеність території вимитим ґрунтом, поваленими деревами, на схилі простежуються прояви лінійної ерозії ґрунтів. Небезпека повторення зсувів становить загрозу для житлових будинків, що збудовані на схилі: вони можуть просто "сповзти" вниз разом з масивом ґрунту, як це вже сталося 13 серпня 2016 року з великим гаражем, що був зруйнований внаслідок зсуву.

Як зазначили присутні на засіданні представники КП СУППР, підприємство вже неодноразово наголошувало на необхідності проведення ревізії та перекладання дощової каналізації від провулка Костя Гордієнка до провулка Івана Мар’яненка і надсилало відповідні звернення у компетентні інстанції.

Аби не допустити катастрофи, комісія ухвалила ряд кроків. Зокрема, зобов’язала КП СУППР вести постійне спостереження за станом схилу, а Печерську РДА – за деформаціями житлових будинків.

До процесу порятунку схилу будуть залучені і землекористувачів ділянок, кадастрові номери: 8000000000:82:026:0009 (Мечникова 9) , 8000000000:82:026:0013 (Мечникова 7б), 8000000000:82:026:0026 (Мечникова 11а), 8000000000:82:026:0151 (Мечникова 9), розташованих у межах схилу Кловського яру. Їх зобов’язали розчистити територію від сміття, провести обстеження і фіксацію існуючих споруд та провести укріплення схилу і об’єктів забудови на ньому.

Контроль за тим, аби землекористувачі прислухалися до вимог міської влади, поклали на Департамент міського благоустрою та управління з питань цивільного захисту КМДА.

Згідно з діючим законодавством та нормативними актами рішення Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА є обов’язковим для виконання всіма суб’єктами господарювання, розташованими на території міста Києва.