RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Олексій Кучеренко закликав владу захистити постраждалих вкладників банку "Аркада"

Столична влада має захистити ошуканих вкладників банку "Аркада".

Про це заявив на зустрічі з жителями Києва претендент на посаду київського міського голови, народний депутат від "Батьківщини" Олексій Кучеренко, передає "Гордон".

Він упевнений, що потрібно шукати компроміс і вирішувати проблему 11 тисяч осіб, які вклали гроші в будівництво, але не отримали житло.

"Коли люди несли гроші в "Аркаду", ніхто в КМДА не сказав їм, що це шахраї, не використав свої повноваження, щоб припинити це будівництво. Навпаки його називали законним, забудовник мав дозвіл та рішення міської ради. Чому тепер до інвесторів не виходить міський голова, не намагається вирішити цю проблему?" - запитав Кучеренко.

Політик заявив, що головний пріоритет - державна система захисту громадян від шахрайства в сфері житла.

"Спочатку ніхто не говорив, що "Аркада" - це піраміда або нелегальне будівництво. Тому залишаються великі претензії і до КМДА, і до Держінспекції", - підкреслив нардеп.

Він додав, що взяв питання захисту інвесторів "Аркади" під особистий контроль, для чого увійшов до Міжвідомчої робочої групи з питань сприяння постраждалим інвесторам в добудові об'єктів незавершеного житлового будівництва як представник "Батьківщини".

25 серпня НБУ відніс банк "Аркада" до категорії неплатоспроможних. Президент банку підозрюється в скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене організованою групою або в особливо великих розмірах). Йому загрожує позбавлення волі від 7 до 12 років з конфіскацією майна. Слідство встановило, що в червні 2018 підозрюваний, перебуваючи на посаді голови правління банку, разом зі спільниками розробив і реалізував схему привласнення грошей з фондів фінансування житлових комплексів "Еврика" і "Патріотика" (їх керуючим є банк "Аркада"). За даними правоохоронців, 50 млн грн з фондів вивели шляхом видачі кредитів.

ЗМІ відзначили, що про підозру повідомили президенту банку "Аркада" Костянтину Паливоді. 4 вересня його заарештували в залі суду, повідомила прокуратура Києва.

Банк "Аркада" створений в 1993 році. Власником істотної участі банку є Паливода (74,797%). За даними НБУ, на 1 липня 2020 по розміру загальних активів банк "Аркада" займав 45 місце (1,902 млрд грн) серед 75 банків. У серпні, після віднесення банку до категорії проблемних, ФГВФО ввів до фінустанови тимчасову адміністрацію і почав процедуру виведення банку з ринку.