RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Видання "Українська правда" продали: що відомо про нового власника

Редактор-засновник "Української правди" Олена Притула продала корпоративні права на видання компанії Dragon Capital, генеральним директором якої є Томаш Фіала.

Про це повідомляє "Українська правда".

Команда журналістів продовжить працювати, як і раніше, в тісній співпраці з Оленою Притулою, яка залишиться на посаді редактора-засновника. Сторони домовилися про те, що угода не вплине на редакційну політику видання.

Відзначається, що компанія розглядає покупку як інвестицію в підтримку свободи слова в Україні.

Томаш Фіала, 47 років, народився в Чехії. Є засновником і генеральним директором української інвестиційної компанії Dragon Capital.

У 2016-2018 роках Dragon Capital спільно з європейськими та американськими партнерами інвестувала в нерухомість України близько $ 400 млн. Серед інших, партнером Фіали є фонд американського фінансиста Джорджа Сороса Soros Fund Management.

У 2020 році журнал "Фокус" оцінював капітал Фіали в $ 426 млн (2019 - в 170 млн). За версією того ж видання у вересні 2020 року Томаш Фіала займав 28 місце серед найбагатших людей України.

У травні 2014 року Фіала заснував щотижневе російськомовне суспільно-політичне видання "Новое время", яке пізніше було перейменовано в "НВ", а в червні - новинний сайт і "Радіо НВ".

Фінансист заявляв, що інвестувати в медіа його мотивує прагнення до розвитку демократії та підтримку свободи слова. У 2014 році Фіала вклав у видання $ 2,5 млн. Прогнозувалося, що на третій рік роботи проект має стати прибутковим, але цього не сталося.

У грудні 2018 го "Новое время" залишила вся команда журналістів. У коментарях Фіала сказав, що він не впливає на політику видання і дізнався про звільнення колективу вже після прийняття рішення.

Фіала брав участь в першому і другому Майданах.

У 2014-2015 роках підтримував близькі стосунки з президентом Порошенко і прем'єром Яценюком. У 2015 році відносини погіршилися, згодом Фіала критикував обох чиновників в інтерв'ю журналу "Шпігель".

Володіє чеською (рідна), англійською (вільно), німецькою (вільно), російською (вільно), українською (початковий рівень).

  • З 2016 - член правління Transparency International Ukraine;
  • з 2015 - голова Наглядової ради Центру економічної стратегії;
  • з 2010 по 2015 і з 2016 - президент "Європейської бізнес-асоціації".

Член наглядової ради компаній Dragon-Ukrainian Properties і Development plc, акції яких розміщені на дочірній біржі LSE - Alternative Investment Market.

Українська біржа назвала Dragon Capital лідером фондового ринку України (2010) кращим онлайн-брокером (2010), а також лідером у залученні клієнтів інтернет-трейдингу (2009).

У 2011 році отримав нагороду від видання Kyiv Post за "особистий внесок у розвиток бізнесу в Україні та високі досягнення протягом 10 років".

Дружина Наталія Фіала (в дівоцтві Фуклєва) - директор громадської організації "Люди майбутнього", одним із засновників якої є Святослав Вакарчук.

Раніше ми писали, що портал "Коментарі" першим серед українських медіа приєднався до Глобального договору ООН.