RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

Всі новини

​Наш край вимагає від Кабміну скасувати постанову про скорочення у вишах бюджетних місць

Уряд має скасувати постанову про скорочення на 21% бюджетних місць у вищих навчальних закладах країни.

З відповідним зверненням до уряду виступив співголова партії “Наш край” Олександр Мазурчак.

Мазурчак переконаний, що Кабмін не мав права скорочувати кількість бюджетних місць у вишах.

“Партія «Наш край» вимагає від уряду скасувати постанову, ухвалену 12 липня, якою було зменшено обсяги державного замовлення на 20,7%. Держава має не скорочувати видатки на освіту, а навпаки – збільшувати їх. В іншому разі, найобдарованіша українська молодь виїжджатиме на навчання за кордон”, – зазначив Олександр Мазурчак.

Співголова партії “Наш край” додав, що скорочення набору на одні та незначне збільшення місць на інші спеціальності жодним чином не обґрунтоване.

“Кабмін не навів жодного прогнозу щодо потреби у тих чи інших спеціалістах в економіці України через 4-5 роки, коли сьогоднішні абітурієнти закінчать виші”, – зазначив Мазурчак.

Загалом Мазурчак наголосив, що вкотре зміни були внесені вже тоді, коли абітурієнти не лише склали ЗНО, але й почали подавати документи на вступ.

“Так само вчинив Кабмін минулого року, коли вже під час вступної кампанії було змінено принцип розподілу бюджетних місць у вишах. Будь-які зміни до умов вступу та навчання мають вноситися не пізніше 1 січня року, в якому вони набувають чинності”, – підсумував Мазурчак.

Як відомо, минулого тижня Уряд ухвалив постанову “Про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2017 році” із загальними рекомендаціями щодо скорочення обсягів держзамовлення. Загальна кількість абітурієнтів, які зможуть навчатись за державний кошт, у 2017 році становитиме 212 388 осіб (за денною формою навчання – 189 728 осіб). Це менше затверджених у 2016 році показників на 20,7% (за денною формою – на 14,9%).