RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

У Китаї знайшли сотні яєць вимерлих літаючих ящерів: опубліковані фото

У Китаї палеонтологи знайшли рекордну кладку птерозаврів з понад 200 яєць.

Про це повідомляє Daily Mail з посиланням на публікацію в журналі Science.

У доісторичні часи птерозаври літали високо над головою у динозаврів і відкладали яйця, як птахи. Вчені мало знали про дитинство цих ящерів, адже до цього були знайдені всього 8 непошкоджених яєць.

Кілька скелетів дорослих особин і 215 яєць були знайдені в уламку пісковика у міста Хамі (в китайській провінції Кумул).

Палеонтологи поки що дослідили за допомогою комп'ютерної томографії 40 яєць, в 16 з них виявилися ембріони одного різновиду - Hamipterus tianshanensis, дорослі особини якої виростали до 1,2 метрів, а розмах їх крила досягав трьох метрів.

Різновидів птерозаврів існувало безліч - від невеликих рептилій, розміром з чайку, до громадин з маленький літак. Вони жили 150 млн років тому і вимерли одночасно з тиранозаврами. У різновиди, виявленої в Китаї, були гострі зуби, а самці відрізнялися від самок характерним носовим наростом, який, можливо, грав помітну роль в період шлюбних ігор.

Знайдені яйця були розсипані безладно, відрізняються строкатістю розмірів, а ембріони знаходяться на різній стадії розвитку. Це означає, що вони були відкладені в різний час крилатими рептиліями різних видів.

Вчені прийшли до висновку, що більшість птерозаврів, вилуплюючись, літати не могли і, швидше за все, потребували батьківської турботи. Інкубаційний період при цьому тривав більше двох років.

Як повідомляв "Апостроф", на півдні Англії знайшли скам'янілі останки найдавніших предків всіх нині живих ссавців, в тому числі людей.