RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Улюбленицю пропагандистів Путіна спіймали на жорстоких вбивствах

Великі синиці стали вбивати інших птахів через зміни клімату.

Про це пише National Geographic.

Вчені з Нідерландів, спостерігаючи за великими синицями і мухоловками строкатими, які раніше не перетиналися за часом гніздування, стали знаходити вбитих мухоловок. Справа в тому, що синиці відкладають яйця з першими ознаками весни, а потім їх спорожнілі гнізда займають мухоловки, які повернулися після зимівлі в Африці трохи пізніше. Але з 2007 року вперше виявили в гнізді синиці мертву мухоловку, вбиту в жорстокій сутичці. Мозок птиці був виклюваний. З тих пір в двох голландських національних парках стежили за обома породами птахів протягом 10 років.

Первісна гіпотеза вчених, що це синиці стали вбивати мухоловок через місця для гніздування, підтвердилася: вбивцями мухоловок дійсно є синиці, а причина пов'язана з кліматичними змінами.

У зв'язку з більш теплими зимами численні синиці зараз трохи запізнюються з кладкою яєць. А мухоловки навпаки, стали прилітати трохи раніше, перебудувавши свій біологічний годинник з урахуванням зростання температури. Через це їх сезон розмноження став перетинатися з синицями. Раніше мухоловки займали вже спорожнілі гнізда синиць.

В результаті, не знайшовши таких, мухоловкам намагаються проникнути в шпаківні, зайняті синицями, а ті, в свою чергу, дають жорстку відсіч.

Вчені вважають, що в даний момент більш агресивна поведінка синиць поки не надає великого впливу на чисельність популяції мухоловок. Але чим сильніше буде змінюватися клімат, тим раніше мухоловки почнуть повертатися з зимівлі. У більш теплих зимах буде виживати більше синиць. А значить, більш сильні синиці почнуть виживати мухоловок. Велика ймовірність, що скоро природа не зможе прогодувати ці види птахів одночасно і тоді мухоловки можуть зникнути.

Як відомо, раніше російські пропагандисти придумали фейк про те, що в Україні на уроках в початкових класах дітей закликають "рятувати взимку від голоду синиць і знищувати снігурів", через "патріотичне" забарвлення перших.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі показали найсмішніші фото тварин 2018 року.