RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

В Австрії створили перший в світі комп'ютер, "вишитий" на тканини: опубліковано фото

Співробітники Віденського університету прикладних мистецтв - дослідниця Ірен Пош і художник Ебру Курбак створили комп'ютер "The Embroidered Computer", розмістивши інтегральні схеми і інші компоненти на тканині.

Про це пише портал engadget.com.

Комп'ютер являє повністю працездатну 8-розрядну машину, яку було вперше показано в 2019 році в Стамбулі на виставці Instanbul Design Biennial.

"Вишитий" комп'ютер почали створювати 2014 року на гроші Австрійського Наукового Фонду, а перші ознаки життя він почав подавати в червні 2018 року. Всі його елементи зроблені з золота, тканини, ниток, мінералу гематиту, срібла, міді і деревини. Золото в ньому використано не тільки як прикраса, але і в якості елемента створення електричних провідників.

Золоті візерунки є аналогами струмопровідних доріжок традиційних друкованих плат, поєднуючи всі елементи в єдину електронну схему.

"Базовим компонентом "вишитого" комп'ютера є поляризоване електромеханічне реле, яке використовувалося в перших ЕОМ. Пізніше замість реле стали використовувати електронні лампи і напівпровідникові компоненти. Творці незвичайного комп'ютера перетворили мініатюрне реле в елемент декору, зберігши при цьому його електричні функції. Така допотопна "начинка" позначилася на тому, що він працює не швидше перших електронних калькуляторів.

Творці "вишитого" комп'ютера порівнюють його з жакардовим ткацьким верстатом, який був винайдений в 1804 році. Цей верстат - яскравий приклад машини з програмним управлінням, створеної задовго до появи обчислювальних машин.

"Вишитий" комп'ютер і жакардовий верстат, на думку Пош і Курбака - наочна демонстрація того, яким шляхом міг піти розвиток обчислювальних технологій, якби не були винайдені спочатку електронні лампи, а потім і напівпровідникові прилади.

Як повідомляв "Апостроф", в 2018 році компанія IBM презентувала найменший у світі комп'ютер розміром з кристал солі.