Знайдено невідомий раніше вид людини Homo luzonensis: опубліковані фото та відео

На острові Лузон (Філіппіни) були знайдені останки як мінімум трьох вимерлих людей раніше невідомого виду, які жили більше 50 тисяч років тому.

Про це повідомляє видання Nature.

Археологи попередньо назвали знайдену людину Homo Luzonensis (людина з острова Лузон). Морфологічно така людина поєднувала в собі риси одночасно і людини сучасного типу і древніх - австралопітеків і парантропів.

Антропологи знайшли по дві фаланги пальців рук і ніг, фрагмент стегнової кістки і сім корінних зубів. Передбачається, що це останки трьох осіб - двох дорослих і дитини. Зуби частково були схожі і на вид людини Homo erectus (знайдені в Азії) і на Homo floresiensis (з острова Флорес, Індонезія), в той же час фаланги пальців були схожі на відповідні кістки австралопітеків.

"Як правило, хоча і не завжди, розмір зубів відображає розмір тіла ссавців, тому ми вважаємо, що Homo luzonensis, ймовірно, були порівняно маленькими. Наскільки, ми поки не знаємо. Нам потрібно буде знайти інші елементи скелета, за якими ми зможемо точніше оцінити їх розміри", - повідомив дослідник з групи.

Експерти припустили, що вимерлі люди могли дістатися до Лузона і розвиватися там по особливому шляху, виходячи з місцевих ендемічних видів фауни.

Раніше, ще в 2007 році група археологів виявила поблизу від місця нинішніх розкопок плеснову кістку людини, однак, до якого саме виду людини вона належить, встановити не вдалося.

Як повідомляв "Апостроф", раніше палеонтологи з Оксфордського музею природної історії знайшли останки доісторичного виду морського огірка, який жив 430 млн років тому і назвали його в честь чудовиська Ктулху з творів Говарда Лавкрафта.