RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

​Бермудські острови утворено незвичайними вулканами: вчені показали, як це сталося

Велика міжнародна група геологів за участю працівника ГЕОХІ РАН Олександра Соболєва завдяки дослідженням з'ясували, що Бермудські острови утворилися завдяки активності вкрай незвичайних вулканів.

Відповідний матеріал опубліковано в журналі Nature.

Раніше подібний механізм вулканізму вченими не розглядався, проте він може бути пов'язаний з формуванням і деяких інших вулканічних архіпелагів Світового океану.

Довгі роки вважалося, що і древні, давно згаслі вулкани, які колись підняли з дна Саргасового моря Бермудські острови, діяли під дією мантійних плюмов.

Справді, в цій області фіксується стабільний плюм. З іншого боку, такий плюм повинен залишати характерну ланцюжок островів, як на Гаваях, - через повільне руху кори над стаціонарно розташованим вертикальним потоком магми. Крім того, ніякої вулканічної активності в області, на яку цей потік повинен впливати сьогодні, не спостерігається.

Щоб розібратися в цих нестиковках, геологи провели додатковий аналіз 800-метрового керна, отриманого на Бермудах ще в 1972 році. Незвичайний мінеральний склад, а також вміст ізотопів свинцю і деяких інших важких елементів дозволили вченим висунути нову схему створення цього архіпелагу.

Як відомо, весь Атлантичний океан з'явився близько 175 мільйонів років тому, в результаті розколу суперконтиненту Пангеї, який перш за об'єднував практично всю земну сушу. Плити, що утворюють сьогодні Африку, Європу і обидві Америки, розійшлися, і між ними з'явився океан. Численні уламки плит занурювалися в мантію під його дном, опускаючись в її перехідну зону на глибині близько 400-600 кілометрів. Близько 30 мільйонів років тому збурення мантійних потоків змусили кілька таких напіврозплавлених уламків спливати вище, взаємодіючи з водою, зливаючись і перемішуючись. Такий процес і міг створити не тільки Бермуди з їх незвичайною геологією, а й деякі інші вулканічні острови в океанах Землі.

Як повідомляв "Апостроф", вулкан в Йеллоустонськом національному парку починає вивергатися. Як повідомили вчені, тут уже стався перший великий викид магми.