RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Вчені вперше сфотографували унікальний космічний об'єкт

Астрономи отримали найдетальніший знімок мікроквазарів SS 433.

Про це повідомляють на сайті Європейської південної обсерваторії (ESO).

Вченим вдалося отримати фото, використовуючи масив радіотелескопів ALMA. Відзначають, що мікроквазар SS 433 було відкрито понад сорок років тому і з тих пір він є цінним об'єктом для дослідників, що вивчають феномен цих екзотичних систем.

"SS 433 проживає на відстані приблизно 18 тисяч світлових років від Землі в напрямку сузір'я Орла. Зображення, вперше отримане на субміліметрових довжинах хвиль з ALMA, відрізняється від попередніх тим, що на ньому видно джети, що викидаються гарячим швидкообертаючим диском, який оточує чорну діру в центрі мікроквазарів", - йдеться в повідомленні.

Мікроквазари являють собою подвійні зоряні системи, в яких залишок першої, стиснений в компактний об'єкт (такий як нейтронна зірка або чорна діра), гравітаційно пов'язаний з другим звичайним світилом, що рухаються по тісній орбіті навколо першого компонента.

У таких екстремальних системах відбувається акреція матерії на нейтронну зірку або чорну діру, що супроводжується спорадичними викидами зі білясвітової швидкості струменів матерії, так званих джетів. Це дає спостережувану картину, близьку до тієї, що видно в разі квазарів, тобто, що активно поїдають речовину надмасивних чорних дір у центрах галактик.

У випадку з SS 433, що нагадує "штопор" форма мікроквазарів пов'язана з явищем прецесії - поширюючись в просторі, джети повільно повертаються навколо своїх осей, приблизно так само, як гіроскоп або дзига, що сповільнюється, при цьому орієнтація їх осей обертання змінюється. Діаметр цього "штопора" величезний, він приблизно в 5 тисяч разів більше розміру Сонячної системи.

Ще один чудовий аспект проведених на ALMA спостережень полягає в тому, що форма цього об'єкта раніше була передбачена спектроскопічними вимірами, виконаними на телескопах GlobalJetWatch в 2018 році. Зіставлення цих спостережень дозволило дослідникам зробити і перевірити передбачення щодо направлення і траєкторій джетів.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі показали анімаційну карту Всесвіту, яка показує історію відкриттів планет за межами Сонячної системи.