RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

На Юпітері стався потужний вибух при падінні астероїда: опубліковано відео

Спалах, який вчені помітили на Юпітері в серпні, був наслідком падіння на планету залізокам'яного астероїда.

Про це повідомляє ресурс Euro planet society.

Таке явище дослідник-аматор Ітан Чаппел зафіксував ще в серпні, 7 числа. Він побачив це в своєму містечку Сібола в Техасі (США).

На краю диска Юпітера через падіння астероїда стався вибух, який тривав півтори секунди. Його потужність могла скласти 240 кілотонн у тротиловому еквіваленті, що приблизно вдвічі менше, ніж потужність вибуху Челябінського метеорита.

Пізніше астрономи Раманакумар Санкар і Чаба Палотаі із Флоридського технологічного інституту провели аналіз даних. Судячи з яскравості, це було тіло діаметром від 12 до 16 метрів і масою близько 450 тонн, яке зруйнувалося у верхніх шарах атмосфери, приблизно в 80 кілометрах над кордоном хмар. Аналіз кривої блиску показав, що це тіло мало щільність, характерну для залізокам'яних астероїдів, а не комет.

Астроном Рікардо Уесо провів свої розрахунки і прийшов до висновку, що серпневий спалах був другою за яскравістю інших таких же подій на Юпітері, помічених з 2010 року.

Як повідомляв "Апостроф", вчені зіткнулися з унікальним явищем при вивченні астероїда Рюгу. З'ясувалося, що на ньому практично не видно дрібного пилу і фахівці просто не знають, яким чином очищається його поверхня.